Svensk kvinna död i lavin i Schweiz

avGustaf Tronarp

En svensk kvinna i 20-årsåldern har dött i de schweiziska Alperna.

Enligt uppgifter i lokala medier åkte hon skidor offpist när en lavin löste ut.

– UD känner till att en svensk kvinna omkommit i Schweiz, säger Buster Mirow Emitslöf på UD press.

Kvinnan ska ha arbetat som skidlärare, och på tisdagseftermiddagen befann hon sig tillsammans med flera andra personer på berget Mont Gond i södra Schweiz.

Vid klockan 13 drogs kvinnan med i en lavin. Lokala medier rapporterar att hon hade en lavinsändare, vilket gjorde att hon snabbt kunde hittas. Trots det gick hennes liv inte att rädda.

– UD känner till att en svensk kvinna omkommit i Schweiz, men vi har ingen information att lämna om omständigheterna kring händelsen, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s kommunikationsavdelning.

Han fortsätter:

– Kvinnan är hemmahörande i Götaland, och hennes anhöriga är underrättade.

Många döda

Det har snöat kraftigt på flera håll i Alperna under de senaste dagarna. I området där svenskan befann sig låg lavinfaran på tre av fem.

Under januari har över 20 personer har dött i väderrelaterade olyckor i Europa. Bara i Österrike uppges sju skid- och snowboardåkare ha omkommit på en dryg vecka.

By isolerad

I södra Tyskland isolerades en by när en lavin drog in i helgen. Enligt tidningen Der Spiegel begravdes 150 meter av vägen till byn av snömassor. Polisen uppger dock att invånarna klarar sin försörjning, så någon evakuering är inte aktuell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alperna

Schweiz

Laviner