Washington DC

Viralt ”hån” i USA omvärderas efter nya klipp

Av: 

TT

Den demonstration mot abort som hölls i USA:s huvudstad Washington DC i fredags.
Den demonstration mot abort som hölls i USA:s huvudstad Washington DC i fredags.

NYHETER

Hånade gymnasiepojkar en man ur den amerikanska ursprungsbefolkningen – eller försökte de lugna en spänd situation under ett besök i Washington DC?

Händelsen som har skapat stora rubriker i USA har nu omvärderats.

En video från händelsen i fredags blev viral i USA. Den visar hur en av eleverna, en vit pojke i röd keps med Donald Trumps slogan "Gör Amerika stort igen", länge står mycket mannen och – enligt vissa – hånler. Mannen, som uppgetts vara klanäldste i den nordamerikanska ursprungsbefolkningen Omaha Nation, trummar och sjunger. Runt omkring hoppar och sjunger andra pojkar.

Flera medier och organisationer tolkade pojkens beteende som ett hån vilket väckte stor ilska. I helgen bad elevernas katolska skola i Kentucky om ursäkt.

Flera aktivister

Men därefter har flera filmer framkommit som visar att situationen kan ha varit mer komplex. Pojkarna från Kentucky var på besök i Washington DC för att bland annat delta i en demonstration mot abort. Men vid det berömda Lincolnmonumentet stötte de på andra aktivister, varav en grupp är av uppfattningen att vissa svarta amerikaner är ättlingar till en uråldrig israelitisk klan.

Först mötte eleverna en grupp män som uppenbarligen verkade reagera på att flera av pojkarna bar Trumpkepsar. Flera personer gjorde verbala utfall mot eleverna och kallade dem "rasister" och "incestbarn", enligt nyhetskanalen CNN som gått igenom videon.

Situationen rapporteras ha blivit alltmer spänd.

"Ville lugna"

Den pojke som först uppfattades håna den trummande mannen – som i The Washington Post tidigare felaktigt presenterades som Vietnamveteran – skriver i ett uttalande att en av hans skolkamrater bad medföljande lärare om tillstånd att få sjunga skolans hejaramsor, för att överrösta aktivisterna som gick på dem. Och det var i denna stund som mannen, som deltog i en mindre demonstration, ska ha dykt upp.

"Genom att vara uttryckslös och lugn hoppades jag göra situationen mer avspänd", skriver eleven.

Mannen har hävdat att eleverna skanderade "bygg muren", något som pojken påstår inte skedde.

Stängt konto

Flera amerikanska medier noterar att det som inträffade vid Lincolnmonumentet sannolikt är mer komplext än vad man först trodde: Frågor om ras, religion och ideologi sammanflätades i en tid av politisk spänning och ledde till något som blev viralt, skriver exempelvis The New York Times.

Ytterligare en aspekt i historien är att ett av de Twitterkonton som bidragit till att sprida ursprungsvideon och uppfattningen att pojkarna hånade den trummande mannen, nu har stängts ner av Twitter. Det såg ut att tillhöra en lärare från Kalifornien men verkar ha skötts från Brasilien, rapporterar CNN.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Lincolnmonumentet i USA:s huvudstad Washington DC.
Publisert:

LÄS VIDARE

”Abortstriden” – en reportageresa genom amerikansk abortlagstiftning

ÄMNEN I ARTIKELN

Washington DC

Kentucky

USA

Fake news