Ukraina

Komiker kan bli Ukrainas nästa president

Av: 

TT

Komikern Volodymyr Zelenskij kan bli Ukrainas nya president. Han leder opinionsundersökningarna efter bara ha kandiderat under knappt tre månader.
Komikern Volodymyr Zelenskij kan bli Ukrainas nya president. Han leder opinionsundersökningarna efter bara ha kandiderat under knappt tre månader.

NYHETER

Komikern Volodymyr Zelenskij, som har tjänat miljoner på att göra narr av Ukrainska politiker, leder de senaste opinionsmätningarna inför vårens presidentval i Ukraina.

Den 31 mars är det dags för presidentval i Ukraina. Uppstickaren och nykomlingen i valet är Volodymyr Zelenskij, som så sent som den 31 december 2018 tillkännagav sin kandidatur till presidentposten. Han hade dock redan förra sommaren pekats ut som en av toppkandidaterna i flera opinionsundersökningar.

Zelenskij ställs emot den nuvarande presidenten Petro Porosjenko och oppositionsledaren och den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko.

Volodymyr Zelenskij saknar till skillnad från de andra kandidaterna helt politisk bakgrund. Däremot har han spelat rollen som Ukrainas president i den väldigt populära komediserien "Folkets tjänare", som gått i ukrainsk tv. Han har också deltagit i den ukrainska upplagan av dansprogrammet "Dancing with the stars".

Inför presidentvalet har Zelenskij bland annat poängterat att kriget i östra Ukraina är den största utmaning som Ukraina står inför. Han säger sig vilja lösa konflikten genom samtal med Ryssland.

I de senaste opinionsundersökningarna, gjorda av det regeringsanknutna institutet Socis, leder Volodymyr Zelenskij före Petro Porosjenko och Julia Tymosjenko. Skulle ingen av kandidaterna få 50 procent av rösterna kommer de två kandidater som har flest röster möta varandra i ytterligare en omröstning den 21 april. Volodymyr Zelenskij hade i senaste mätningen 19,1 procent.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Yrkar på 10 års fängelse för arvtagerskan

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

Komiker

Ukrainsk politik

Petro Porosjenko

Julia Tymosjenko