De kämpar för att du ska få ta sovmorgon

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya samfundet vill anpassa samhället efter B-människor

Tycker du om att zzzzova på morgonen? Är du i toppform efter klockan tio på kvällen?

Då kan du vara en B-människa.

Nu finns samfundet för kvällspigga.

B-samfundet, som vill anpassa samhället efter människors olika dygnsrytmer, startar i Sverige.

– Samhället är fortfarande gjort för A-människor. De är morgonpigga, vill gå till jobbet tidigt och gå hem fyra eller fem på eftermiddagen. Det vill vi förändra, säger Erika Augustinsson, vice ordförande i B-samfundet.

Enligt tyska forskare är 15–25 procent av befolkningen B-människor (kvällspigga), 10–15 procent A-människor (morgonpigga) och resten mittemellan.

Finns många fördomar

– Det stöds allt mer i forskningen att det skulle vara en genetisk skillnad. Dygnsrytmen styrs av klockgener. Men det finns många fördomar kring det här. Är man på jobbet tidigt är man effektivare och en bättre människa, men det finns ingenting som säger det.

I Danmark, där B-rörelsen började, har samfundet 5 000 medlemmar. I Sverige finns hittills cirka 300 medlemmar.

Jobbar med skolor

– Vi har märkt av ett stort intresse från människor som upplevt det här som ett problem, säger Erika Augustinsson.

Samfundet ska bland annat jobba med en B-certifiering av arbetsplatser, skolor och dagis som tillämpar anpassad tidsrytm. Dessutom ska de försöka påverka politikerna.

Mer miljövänligt

– Det här måste förändras framöver i och med globaliseringen. Men det finns även andra vinster. Alla större städer har problem med trafikstockningar och man använder inte kontorsutrymmen efter klockan 18. Det vore både effektivt och miljövänligt att ha flextider under dagen, säger Erika Augustinsson.

Nina Jansson

Publicerad: