80 000 saknar mat och vatten

NYHETER

Kaos i Peru efter jordbävningen

1 av 2 | Foto: Förödelse Tusentals människor saknar både mat och vatten och tvingas sova utomhus efter jordbävningen i Peru i onsdags. Perus regering har skickat militär till det drabbade området för att stävja plundringen som pågår.

Mer än 500 människor dog i jordbävningen i Peru.

För de överlevande är tillvaron i kaos.

Svält, kyla och motorvägspirater plågar det drabbade området.

Tusentals soldater har skickats till ökenområdena i södra Peru där uppskattningsvis 80 000 människor saknar mat och vatten efter jordbävningen i onsdags.

Plundrare härjar

De flesta av dem har inte tak över huvudet.

– Det är väldigt kallt under natten och vi har inga filtar. Vi har inget vatten och tälten har inte kommit än, säger Maria Tataja, 38, som delar ett öppet vindskydd med nio andra människor på en fotbollsplan i staden Pisco.

På andra ställen i Pisco slogs hungriga människor om de tonfiskburkar och mjölkkartonger som delats ut från lastbilar av militären, uppger AP.

Befolkningen plågas även av den svåra plundring som militären ännu inte lyckats stävja. Många av dem som försöker fly undan kaoset har rånats i sina bilar.

Soldater kallas in

– Plundringen fortsätter vara ett problem. Vi försöker göra något åt motorvägspiraterna, säger utrikeshandelsminister Mercedes Araoz.

President Alan García hoppas nu att ytterligare 1 000 soldater ska återställa ordningen – och varnar:

– De som orsakar oroligheter kommer att få ta konsekvenserna, säger han.

Tidigare:

Johan Edgar