Deras val: avhopp

NYHETER

Därför lämnar Skånes folkvalda sina kommunala uppdrag i förtid

Knappt ett år efter valet har nästan 5 procent av kommunpolitikerna i Skåne lämnat sina uppdrag.

– Många känner sig inte delaktiga i den demokratiska processen, säger Annika Ström, utredare.

Foto: Sara Enetoft flyttade till Malmö och tvingades därför hoppa av sin fullmäktigeplats i Helsingborg. ”Trots allt är jag nöjd med de frågor jag drev”, säger hon.

I valet förra hösten röstades 1?576 skåningar in i länets kommunfullmäktigeförsamlingar. Knappt ett år senare har 68 hoppat av.

En av dem är Sara Enetoft, 25, som valdes in i Helsingborg som representant för miljöpartiet.

– Jag blev tillfrågad av en partikamrat och det kändes viktigt att driva frågor som jag brinner för lokalt, säger Sara Enetoft.

Men förra månaden lämnade Sara fullmäktige – en flytt till Malmö gjorde det omöjligt att fortsätta.

– På ett sätt känns det som om jag sviker dem som röstade på mig. Men jag har en bra ersättare så jag är övertygad om att det kommer att bli bra ändå.

Under förra mandatperioden lämnade drygt 15 procent av de skånska ledamöterna sina fullmäktigeplatser. Då liksom nu är det fler kvinnor än män som hoppar av.

Orsaken till att ledamöterna lämnar fullmäktige skiljer sig från person till person. Bland de 25 moderater som hoppat av sina kommunala uppdrag är andra och tyngre politiska uppdrag en vanlig orsak.

– Ja, flera av våra politiker har gått vidare till riksdagen, säger Mikael Larsson, chefsombudsman för moderaterna i Skåne.

Annika Ström på Institutet för lokal och regional demokrati har studerat varför förtroendevalda väljer att lämna sina uppdrag.

Hon menar att det behövs bättre introduktion och tydlig information för att ge fritidspolitikerna det stöd som krävs för att klara de politiska uppdragen.

– Det är uppenbart att man måste arbeta med formerna för demokratin och förutsättningarna för politikerna, säger hon.

Fakta/Avhoppare

Så många valda politiker har hoppat av i Skånes olika kommuner sedan valet 2006:

Kajsa Sigvardsson (.se)