Bush: USA får inte misslyckas i Irak

NYHETER

President i motvind lovar seger i Irak och bättre miljö

Foto: AFP/SCANPIX
President Bush talade till nationen i natt.

Den största delen av den amerikanske presidentens tal till nationen handlade om kriget i Irak och vikten av att kongressen ställer sig bakom den planerade truppförstärkningen.

Men medborgarna fick också löften om satsningar på hälsa och miljö.

George W Bushs tal på tisdagskvällen inleddes med en uppsjö av inrikespolitiska satsningar.

Till rungande applåder lovade han att budgetunderskottet ska vara borta om fem år, och det utan skattehöjningar. Om hur det ska gå till sade han dock ingenting.

Presidenten kräver en 20-procentig nedskärning av bensinförbrukningen den närmaste tio åren och kontroll över farliga utsläpp. Han kallar den globala klimatförändringen en ”allvarlig utmaning”.

Bensinnedskärningen ska uppvägas av förnyelsebara och alternativa bränslen som etanol och bensinsnålare bilar. Utsläppen från bilar och lastbilar ska minskas med tio procent till 2017 – motsvarande avgaserna från 26 miljoner bilar. Landets oljereserv ska fördubblas före 2027, för att minska sårbarheten inför naturkatastrofer och eventuella terroristattacker mot bränsleförråd.

Men inga löften gavs om obligatoriska nedskärningar av växthusgaser.

Rätten till hälsovård

På det sociala området ämnar Bush föreslå skattelättnader för amerikaner som själva betalar sina sjukförsäkringar. För majoriteten av försäkringarna som arbetsgivaren står för, kan kostnaderna i stället höjas. Samtidigt ska det federala stödet flyttas från de statliga sjukhusen till ett nytt system som ska ge de fattigaste amerikanerna möjlighet att köpa sina egna sjukförsäkringar. Av USA:s 300 miljoner invånare saknar 47 miljoner sjukförsäkring.

– Alla amerikanska medborgare ska ha bra och överkomlig hälsovård, sade Bush.

Inför en skeptisk kongress och en amerikansk allmänhet där bara en tredjedel är nöjd med vad han uträttar ägnade presidenten avsevärd tid åt kriget mot terrorn och åt att försöka dämpa de kraftiga protesterna mot att fler soldater ska skickas till Irak där redan 3000 amerikaner dödats sedan invasionen.

Ge planen en chans

– Många i denna kammare förstår att USA inte får misslyckas i Irak, sade han och hävdade att hans strategi var den som hade störst chanser att lyckas. Han bad kongressen att ge hans Irakplan en chans att fungera.

– Konsekvenserna av ett misslyckande skulle bli ohyggliga och långtgående, sade han.

– Denna dag, denna timme står det fortfarande i vår makt att forma utgången av striden. Låt oss fatta ett beslut och vända skeendet mot seger. Som många före oss kan vi sätta oss över våra olikheter och uppnå stora ting för det amerikanska folket.

Bush varnade för ”det växande hotet från shiamuslimska extremister” som han sade strävar efter att ta makten i Mellanöstern och som är ett lika stort hot mot USA som al-Qaida.

– Vi vet att många av dem tar sina order från regimen i Iran som stöder och beväpnar terrorister som Hizbollah, sade Bush och upprepade löftet om att inte tillåta Iran att skapa oro i Irak.

Kriget en ideologisk kamp

– Kriget mot terrorismen är mer än ett krig med vapen, det är en avgörande ideologisk kamp och vårt lands säkerhet ligger i vågskålen, sade han.

Om de amerikanska trupperna kliver tillbaka innan Bagdad är säkrat körs den irakiska regeringen över av extremister från alla håll, spådde presidenten. Vi kan vänta oss ett jättelikt slag mellan shiaextremister understödda av Iran och sunniextremister med stöd av al-Qaida och den gamla regimen. Våldet riskerar att sprida sig i hela landet och hela regionen kan dras in i konflikten.

– Detta är inte den strid vi gick in i Irak, men det är den strid vi befinner oss i nu.

Läs också

TT