"I Sverige får man lära sig att skämmas"

Foto: Peter Bjorn And John, eller i det här fallet Peter John och Björn står på scen både som trio, och tillsammans med Kanye West under årets Way Out West-festival.
NYHETER

Peter Bjorn & John raderar prickarna över ö:et och ser till att hålla den svenska musikfanan högt i Amerika. De befinner sig på turné någonstans i USA när vi, via mail, får tag på trummisen John för några frågor om Stockholms musikklimat, den amerikanska publiken och Kanye West.

– Det kommer att kännas onaturligt men väldigt roligt att uppträda med honom.

I och med deras senaste album "Writer's Block" har trion fått en indieanthem att räkna med i singeln ”Young Folks”. Kanye West har setts rappa över den och de båda akterna strålar samman under festivalen Way Out West i Göteborg i helgen.

Men innan de flyger över Atlanten för spelningarna på festivalen har Peter, Björn och John några dagar kvar i USA att ta del av den amerikanska publikens entusiasm.

– Den amerikanska publiken är mycket bättre än den svenska. Jag tror att det beror på skolundervisningen. I Amerika får man lära sig att prata och umgås med folk, samt att skrika på rockkonserter och talkshows. I Sverige får man lära sig att vara tyst i klassen och skämmas när man gör nåt som t.ex. att nicka med huvudet.

Trots det verkar de inte tycka att det är något problem med musiken i Stockholm. Alla tre är inflyttade Stockholmare, de äger och driver en studio i källaren på baren Sjöhästen på Södermalm i Stockholm, och det är ingen tvekan om vad de tycker om stadens musikklimat, även om John bjuder på en gnutta ironi.

– Jag vet inte om Moderaterna har lagt fram något förslag om att lägga ner musiken än, förhoppningsvis inte. Det bor väldigt många bra människor som sysslar med musik i Stockholm. Många av dem gör bra musik också. Vissa av dessa gör extremt bra musik.

Och inte heller på frågan var man hittar bra musik i stan är det ens en uns av tvivel.

– Ugglan.

Peter Bjorn And John