Talibanerna vill skrämma Europa

NYHETER

Talibanerna hotar att flytta sitt krig till Europa.

Vanliga människor ska sprängas i småbitar.

Men hur trovärdigt är hotet?

Språkbruket är ämnat för maximal skrämseleffekt.

-Att döda vanliga människor i Europa är godtagbart eftersom de röstade fram regeringarna, säger talibanbefälhavaren mulla Mohammad Amin i en intervju med brittiska satellitkanalen Sky News.

-Vi tänker inte skona dem. Vi ska döda dem och skratta åt dem precis som de dödar oss och skrattar åt oss.

Gott om vapen

Detta talar för att hotet ska tas på allvar:

STalibanerna har ingen brist på självmordsbombare. De har vapnen och behärskar tekniken. Självmordsattacker mot de utländska trupperna i Afghanistan är vanliga.

STalibanerna har inte varit så här starka sedan de störtades från makten efter terrordåden mot World Trade Center 2001.

STalibanerna har arbetat upp ett kontaktnät utanför Afghanistan, bland annat med motståndsrörelsen i Irak som de nu försöker kopiera. I Europas förorter växer gruppen radikaliserade muslimska ungdomar som tycker terror är en acceptabel metod. En del är beredda att själva genomföra dåden.

SMålet för talibanerna är att tvinga bort de omkring 30000 utländska soldater - varav några hundra svenskar - som nu finns i Afghanistan. Terrorattacker i Västeuropa är ett effektivt sätt att sätta press på Europas regeringar.

Utan utländska trupper faller den västvänliga regeringen i Kabul förmodligen ganska snabbt.

Detta talar för att hotet är mest skrämselpropaganda:

Många talesmän

STalibanerna har hittills utkämpat sin konflikt i Afghanistan och i viss mån i Pakistan. Tveksamt om de på kort sikt kan lyckas med internationaliseringen.

SHotet framförs av mulla Mohammed Amin. Han satt i talibanernas regering under 90-talet och är bara en av många som säger sig vara talesmän för talibanerna. Oklart hur mycket han egentligen har att säga till om.

Wolfgang Hansson