Nyheter

Facebook – inte om din chef får välja

Av: 

Anna Åberg

NYHETER

Allt fler företag stoppar sina anställda från att surfa på community-sajter

Surfar vidare Cecilia Lundblad är reporter på Aftonbladet Resa och loggar in på Facebook flera gånger varje dag. Enligt henne kan man vara en Facebook-junkie och arbeta – samtidigt.
Surfar vidare Cecilia Lundblad är reporter på Aftonbladet Resa och loggar in på Facebook flera gånger varje dag. Enligt henne kan man vara en Facebook-junkie och arbeta – samtidigt.

Allt fler företag stoppar sina anställda från att surfa på Facebook.

Ministrarna däremot kan fortsätta.

–?Sajten erbjuder många möjligheter, säger Hanna Brogren, informationschef på regeringskansliet.

Facebook-febern har på kort tid brett ut sig över världen. Communityn har nästan 40 miljoner medlemmar.

Sverige ligger på sjunde plats när det gäller antal användare.

Förlorar 28 miljarder

Men Facebook har blivit ett problem – på arbetsplatserna. I Australien förlorar arbetsgivarna 28 miljarder kronor om året på de anställdas surfande på sajten.

MTG är ett av företagen som tvingats blockera åtkomsten till Facebook.

–?Det fanns fall där det tog en hel del onödig tid. Våra anställda får gärna vara inne på Facebook, men på sin fritid, säger Bert Willborg, presschef på MTG.

Inte heller på SAS får de anställda surfa på Facebook.

–?Vi ser datorn som ett arbetsverktyg, säger Elisabeth Manzi, pressinformatör på SAS.

Bildt har hakat på

Men det finns andra som ser positivt på sajten. Här finns grupper för branschfolk där de anställda kan knyta kontakter och bredda sitt nätverk.

På regeringskansliet kan de anställda till exempel lugnt facebooka vidare.

Utrikesminister Carl Bildt är en av dem som har hakat på trenden.

–?En viktig del av det vi gör är att hålla nätverk med omvärlden, där erbjuder Facebook många möjligheter, säger Hanna Brogren.

– Jag är ständigt inloggad

Det tar emot. Men med risk för att jag inte blir insläppt på redaktionen igen på måndag så måste jag ändå erkänna.

Jag har blivit en Facebook-junkie.

Ständigt inloggad, ständigt uppdaterad. Jag kollar på folks bilder, gör tester, ställer frågor, sätter virtuella knappnålar på en världskarta för att markera städer jag besökt, jämför vänner och dedikerar sånger till mina bästisar.

Facebook har på bara några veckor blivit en del av svenska folkets vardag på ett sätt som Myspace aldrig blev. Kommer ni ihåg Myspace? Communityn där man hittar ny musik och låter andra få veta vad man gillar.

Facebook är så otroligt mycket mer.

Att hela tiden kunna hålla koll på vad vännerna har för sig är inte bara spännande och roligt utan också ett bekvämt sätt att ta del av ett socialt sammanhang.

Inga dåligt tajmade telefonsamtal, inga fikor, krogrundor eller – gud förbjude – pinsamma samtal i köket på en hemmafest med folk man inte känner. På Facebook bestämmer jag själv hur mycket jag engagerar mig, samtidigt som jag har total insyn i vad alla andra har för sig. Perfekt.

För andra är det en tävling. Den-som-har-flest-vänner-när-han-dör-vinner-tävlingen. Men inte för mig. Jag är ganska re-striktiv, bara för att vi en gång delat skolgård kan du inte räkna med att få bli min vän.

Till skillnad från vad vinstjagande företag verkar tro kan man faktiskt jobba och vara en Facebook-junkie samtidigt. En uppdatering av läget tar bara några se-kunder. Dessutom kan jag använda hela mitt nätverk av vänner när jag behöver hjälp med något jobbrelaterat.

Under tiden som jag har skrivit den här krönikan har jag varit inne på Fejan (vi säger så, vi junkies) sju gånger och konstaterat att Anna snart har fler poäng än mig i Buffy trivia-quizen, sett att Mikael har en ny favoritlåt, fått en ny friend request (godkänd) samt avvärjt ännu en vampyrattack från Klas.

Allt det har jag hunnit med – och jobbat samtidigt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: