Sagolikt, Sahlin

NYHETER

Aftonbladet/Sifo: Nu har hon högre förtroende än statsministern

1 av 4 | Foto: I MEDVIND Nu har nästan varannan svensk stort eller mycket stort förtroende för s-ledaren.

Förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt rasar.

Den partiledare som svenska folket har störst förtroende för är i stället Mona Sahlin.

Det visar Aftonbladet/Sifo drygt ett år efter maktskiftet.

Fredrik Reinfeldts första år som statsminister har varit motigt. Flera avhopp ur regeringen och oskicklig hantering av affärer har rubbat förtroendet för statsministern.

Nu petas han dessutom från förstaplatsen i partiledarnas förtroendebarometer. Den partiledare som svenska folket har störst förtroende för är i stället största konkurrenten om regeringsmakten, Mona Sahlin.

Reinfeldt får heller ingen draghjälp av de andra partiledarna i alliansen. Förtroendet för dem ligger i stort sett still.

Mona Sahlin, s, +7% (48%)

Sahlin rivstartade som partiledare och var i sin första mätning tvåa på listan.

Men framgångarna fortsätter. Nu har nästan varannan svensk stort eller mycket stort förtroende för s-ledaren.

Sahlins medvind är lite svårbegriplig. Under hösten har hon inte varit särskilt framträdande i debatten.

Men ibland lönar det sig att hålla sig i bakgrunden. Det är när kontroversiella utspel och förslag synas som förtroendet för partiledarna naggas i kanten. Till dess kan väljarna leva på drömmarna.

Uppgången för Mona Sahlin är statistiskt säker. Det är också det ökade förtroendet för Sahlin bland de egna väljarna, 73 procent av socialdemokratiska sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för sin partiledare.

Fredrik Reinfeldt, m, -7% (45%)

Siffrorna är en kalldusch för Fredrik Reinfeldt. Att efter bara fjorton månader som statsminister ha tappat till den värsta konkurrenten är inget bra betyg. Fredrik Reinfeldt seglade förbi Göran Persson i förtroendemätningarna först under de sista åren av hans regeringsinnehav.

Att en femtedel av väljarna, 21 procent, uppger att de inte har något förtroende alls för statsministern borde vara direkt oroväckande. På den nivån befann sig Persson i samband med valförlusten förra året.

Reinfeldts största problem är kvinnorna. 48 procent av männen har stort eller mycket stort förtroende för statsministern. Men bara 41 procent av kvinnorna. Även de yngsta väljarna är mer negativa än väljarna i allmänhet.

Det minskade förtroendet för Reinfeldt är statistiskt säkerställt.

Maud Olofsson, c, +1% (42%)

Maud Olofsson både syns och märks. Men hennes aktiviteter avspeglar sig inte i väljarnas förtroende. Det ligger kvar på i stort sett samma nivå som i den förra mätningen i mars.

I kampen om kvinnoväljarna leder Mona Sahlin stort. Medan Maud Olofsson, i relation till förtroendet i allmänhet, ligger bättre till i den yngsta väljargruppen.

Maria Wetterstrand, Peter Eriksson, mp, +6% (36%)

Förtroendet för föräldralediga språkröret Maria Wetterstrand

och hennes kollega Peter Eriksson tar ett rejält kliv framåt i den här mätningen.

Draghjälp har ledarna för riksdagens minsta parti både av missnöjet med regeringen. Och det stora intresset för klimatfrågorna.

Det relativt största förtroendet har språkrören bland de yngsta väljarna.

Uppgången är statistiskt säkerställd.

Göran Hägglund, kd, -2% (31%)

I likhet med Maud Olofsson befinner sig Göran Hägglund i Reinfeldts skugga. Förtroendet för honom är på ungefär samma nivå som i våras.

Väljarna är överhuvud taget lite ljumt inställda till kd-ledaren. Han sticker inte ut på något sätt.

Jan Björklund, fp, NY (29%)

Förtroendet för Björklund är redan i den första mätningen högre än för företrädaren Lars Leijonborg. Folkpartiet gjorde alltså rätt när de kastade ut honom till förmån för skolministern.

Uppgången, jämfört med Leijonborgs siffror, är statistiskt säker. Men det är inte den starkaste starten hittills för en partiledare. Både Reinfeldt och Sahlin inledde på högre nivåer.

Precis som Fredrik Reinfeldt är Björklund en ”manlig” partiledare. Förtroendet bland männen är mycket högre än bland kvinnorna.

Lars Ohly, v, +2%, 19%

Vänsterledaren prenumererar på jumboplatsen i förtroendebarometern. Tre av tio har inget förtroende alls för Ohly.

Illa är också att det interna stödet sjunker. Bara hälften av vänsterpartiets sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för sin partiledare. Det är en statistiskt säkerställd nergång.

Aftonbladet/Sifo har mätt förtroendet för partiledarna sedan våren 1995. Den här gången telefonintervjuade Sifo ett riksrepresentativt urval på 969 personer över 18 år mellan den 10 och 13 december.