”De brydde sig inte om vår pojke”

Publicerad:
Uppdaterad:

Tarek, 1, kom till barnakut för huvudvärk – avled

Foto: ROGER LUNDSTEN
Pappa Khodor Semmou tillsammans med dottern Fatima och sonen Feyzi.

Lille Tarek avled i hjärnhinneinflammation på Östras barnakut. Sjukhusets internutredning som nu är klar tyder inte på några brister i vården.

– Det stämmer inte, säger Tareks pappa Khodor Semmou.

Natten den 23 april kom Tarek, 20 månader, till Östras barnakut med hög feber. Fyra timmar senare avled han i en allvarlig hjärnhinneinflammation.

– I alla sådana här situationer görs en internutredning, säger Henrik Almgren, verksamhetschef på barnakuten.

Utredningen har nyligen blivit klar.

– Kritiken som förts fram i massmedia gäller för lång väntetid och att vi brustit i översynen av pojken. Inget av detta går att styrka, säger Henrik Almgren.

Enligt utredningen togs relevanta prover på pojken när han kom in till akuten. De visade initialt inga tecken på att han skulle ha en hjärnhinneinflammation. Men efter en timme kom symptomen snabbt. Pojken fördes då först till ett specialutrustat vårdrum på akuten och därefter till intensiven. Men hans liv gick inte att rädda.

– Det är viktigt att veta att detta är en av de värsta infektioner vi känner till i västvärlden med hög dödlighet, säger Henrik Almgren.

”Doktorerna kom för sent”

Pojkens föräldrar är kritiska till utredningen och tycker inte att uppgifterna stämmer.

– Den största bristen är att de slarvade och inte brydde sig om vår pojke. Vi satt och väntade, doktorerna kom för sent, säger Khodor Semmou.

Föräldrarna går nu vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd eftersom de anser att sonen felbehandlats.

– Vår pojke är borta och vi är mycket, mycket ledsna. Men nu kämpar vi för att detta inte ska hända igen. Det behövs mer resurser och fler läkare i den svenska sjukvården, säger Khodor Semmou. Socialstyrelsen ska nu granska ärendet efter att sjukhuset gjort en Lex Maria-anmälan.

FAKTA/ Lex Maria

Karolina Vikingsson (.se)

Publicerad: