Överlevande gruvarbetare åt kol

NYHETER

De kinesiska arbetare som lyckades ta sig ut efter sex dygn i en raserad kolgruva överlevde genom att äta kol och dricka urin, rapporterade en tidning på tisdagen.

Bröderna Meng Xianchen och Meng Xianyou blev instängda vid ett ras i den illegala kolgruvan i Fangshandistriktet i Peking den 18 augusti. Två dagar senare blåstes räddningsarbetet av och anhöriga inledde sorgeceremonier vid gruvans ingång för de bortgångna.

Men bröderna Meng gav inte upp och kunde till slut gräva sig ut själva.

– Först kände jag inget men sedan blev jag så hungrig att jag inte kunde krypa längre, berättade Xianchen för tidningen.

– Jag blev så hungrig att jag åt en bit kol och tyckte faktiskt att den doftade riktigt gott.

– Egentligen smakar kol beskt och inte särskilt bra men man kan tugga i sig mindre bitar. I gruvan hittade vi två slängda vattenflaskor och drack vår egen urin. Man kan bara smutta lite i taget och när man är klar vill man bara gråta.

Fortsätter som gruvarbetare

Ingen av de båda bröderna vill återvända till gruvjobbet men deras lillebror Men Xianjun, med tio års erfarenhet av yrket, har inga betänkligheter:

– Jag tänker fortsätta med det.

Med sin ekonomi i snabb utveckling har Kina ett närmast omättligt behov av bränsle och kinesiska gruvägare slarvar ofta med säkerheten i sina försök att öka produktionen.