Flaskvatten förbjuds

NYHETER

Trots världens bästa kranvatten drack svenskarna 250 miljoner liter flaskvatten förra året.

Men nu vill allt fler göra som staden San Francisco i USA - och förbjuda det miljöfarliga flaskvattnet helt.

Foto: MILJÖFARA I San Fransisco är vatten på flaska totalförbjudet. Det är både miljöfarligt och dyrt. Nu kan samma utveckling vara på gång även i Sverige.

I USA går debatten vild: flaskvatten eller inte.

Restaurangägare och politiker påpekar det absurda i att importera vatten på flaska - när det som kommer ur den egna kranen i många fall håller högre kvalitet.

Även i Sverige

Och nu kommer diskussionen till Sverige.

- Det vänder sig i magen när jag ser folk bära hem flaskvatten från affären. Vi har absolut ingen anledning att inte dricka kranvattnet. Vi har världens bästa, säger Anders Nordström, universitetslektor i naturgeografi, till Svenska Dagbladet.

Och i USA håller de med honom. Flaskvattnet är skadligt. Det bygger sopberg och kostar mycket pengar.

Längst går Salt Lake City och San Francisco. Där förbjöd man nyligen alla myndigheter att överhuvudtaget köpa flaskvatten.

Sparar miljön

- Varför ska vi betala för någonting som egentligen är gratis? Vi sparar både miljön och våra pengar, säger San Franciscos borgmästare Gavin Newsom till Newsweek.

Mats Hult, vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, tror att samma utveckling är på gång här också.

- Det diskuteras intensivt om vi ska låta köra hit vattnet ända från Italien och Frankrike. Allt fler restauranger och hotell kommer att säga nej till importerat mineralvatten, säger han till SvD.

Simon Bynert