Ny regelbok för EU

NYHETER

Europeiska ledare överens om fördrag

LISSABON. EU-länderna är ense om ett nytt paket med grundregler för unionen, ett fördrag.

Särlösningar för Polen och en extra italiensk plats i EU-parlamentet löste upp knutarna.

Men genast kom kravet på en svensk folkomröstning.

– Med detta var alla nöjda, framför allt Italien. Men det är säkert så att frågan kan återkomma när det gäller exakt hur många mandat man tycker att man ska ha, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (m) när överenskommelsen var i hamn på det informella toppmötet i Lissabon natten till fredagen.

Uppgörelsen ska undertecknas i Lissabon på luciadagen. Därefter ska det godkännas av de 27 EU-ländernas parlament, eller genom folkomröstningar, under 2008 och träda i kraft 2009.

Blir det så ändrar det förutsättningarna för Sveriges halvår som ordförande i EU hösten 2009.

Nästan identiskt innehåll

2005 röstades föregångaren till det reformerade fördraget ned. Det var väljarna i Frankrike och Nederländerna som sänkte det.

Det nya fördragets innehåll är nästan identiskt med det i det nedröstade förslaget till konstitution. Det ska ge EU en president och en ”utrikesminister”, formellt kallad hög representant för utrikes- och säkerhetspolitik. Denne ska även vara vice ordförande i EU-kommissionen.

Presidenten ska väljas av de 27 EU-ländernas ledare, och styra EU-ledarnas eget organ Europeiska rådet i upp till fem år.

Reglerna för beslut ändras så EU-parlamentet får större inflytande, men också de nationella parlamenten.

Många fler beslut, bland annat på det rättsliga området, ska tas med majoritet i stället för enhällighet.

Kräver folkomröstning

Ulf Holm, riksdagsman för miljöpartiet och ordinarie ledamot i EU-nämnden, upprepade partiets krav på folkomröstning.

– Jag vill att Fredrik Reinfeldt fastslår att det verkligen blir en folkomröstning i den här viktiga frågan.

Irland har redan beslutat om folkomröstning.

EU-kommissionens ordförande José Barroso hävdade att EU äntligen fått ett regelpaket som gör att unionen kan ta sig an utmaningar i det tjugoförsta århundradet.

Gick Italien till mötes

EU-ledarna beslutade att höja antalet ledamöter med en, till 751, för att gå Italien till mötes. Men fördelningen i övrigt ska inte sättas på pränt förrän i december, vilket kan öppna för nya strider.

Sverige har föreslagits få 20 platser, två mer än tidigare bestämt.

President Kaczynski kunde räkna in att Polen ska få tillsätta en generaladvokat i EU:s domstol och utfästelser om att en mindre grupp länder ska kunna fördröja beslut de inte gillar.

Österrike lyckades redan före mötet med sin utpressning och fick, mot löfte om att inte äventyra fördraget, en andningspaus på fem år från EU-kommissionen.

Andra länder, som Storbritannien, Danmark och Nederländerna har fått undantag och speciella krav tillgodosedda som ska göra att de inte behöver utlysa folkomröstningar.

Lars Larsson/TT, Maria Davidsson/TT