Vilt och vågat

NYHETER

Så fick den stilrena funkistvåan färg och form

1 av 3 | Foto: Personligt Emma Iraeus, 25, tröttnade på det stilrena och ville göra sin tvåa i Västerås lite mer personlig. Och visst lyckades hon!

Tänk om.

Emma, 25, vågar inreda sitt hem med vilda idéer.

Det börjar alltid med en detalj. Emma Iraeus såg en bild av ett annorlunda fikabord, köpte klinker, hamrade sönder och passade ihop skärvorna till ett unikt mönster ovanför köksbänken.

Hon ville ha en randig vägg, fick syn på adventsstaken, ritade av ränderna, förstorade skalan och målade upp på vardagsrumsväggen.

Hon hittade en fin liten glaslykta. Röd med brun sammetsdekor. Plötsligt hade hela lägenheten fått en ny stil.

Galna idéer

Emma vänder upp och ner på alla normer. Idéerna får studsa fritt. Vill hon ha en gatlykta inne fixar hon det. För hur många vågar mixa en Marilyn Monroemålning med tribaltatueringar från nätet, bordslöpare av strå som gardiner, en gigantisk Janne Långben, arvegods och indiska träelefanter?

Allt och inget matchar. Och helheten blir väldigt mycket, tja, Emma.

Lägenheten var en helt vanlig, trist funkislägenhet som renoverats om till en öppen, funktionell och påkostad grund att fylla med schyst inredning. Först gick

Emma på nordiskt stram linje.

– Men jag tröttnade på det stilrena, jag ville ha det lite mer –?mitt, förklarar Emma.

– Nu kan jag ligga i soffan utan att känna att jag måste upp och sätta igång med något.

Billigt och personligt

Många av detaljerna har hon sett i någon affär, men i stället för att köpa rakt av har hon gjort kopior själv. Det blir både ekonomiskt och personligt. Som figurerna, gubben och gumman, på badrumsdörren.

De är egentligen två nyckelringar som hon lagt på en projektor, ritat av konturerna på en plywoodskiva och sågat ut. Så enkelt.

Emmas hetaste inredningstips är att våga testa. Allt behöver inte följa en stil. Blanda storlekar, mönster, färger och nyanser.

”Bryt upp paren”

– Många har en lampa mitt i fönstret och två likadana krukor uppradade på var sida. Bryt upp allt som står i par. Ofta har man fina saker hemma, men de kan behöva flyttas runt för att komma till sin rätt.

– Framför allt behöver du inte använda saker till det butiken säljer dem som. Tänk om. Jag har ljuslyktor som dricksglas.

Mera inredning:

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning