Det här kan dina barn aldrig göra

NYHETER

I takt med att vårt klimat förändras kommer våra liv påverkas. Även vi som bor i Sverige kommer få leva med klimatförändringarna.

Redan nu kan vi resultaten av de ökande halterna koldioxid i atmosfären och inom 100 år kommer effekterna bli mycket tydliga.

Sedan 60-talet har jordens medeltemperatur stigit med 0,6 grader och temperaturen stiger i en alarmerande takt. Redan idag kan man se effekten av den globala uppvärmningen. Tjockleken på Arktis havsis har under sommartid minskat med 40 procent. Glaciärerna smälter världen över och snö- och istäcken krymper. Regioner som redan var varma, drabbas nu alltmer ofta av värmeböljor. Även i Sverige har det blivit varmare och framöver kommer skillnaden bli ännu mer märkbar.

– Exakt hur stor klimaförändringen blir beror på koldioxidutsläppens storlek. Fortsätter vi längs den nu inslagna vägen blir det upp tre till fyra grader högre medeltemperatur i Sverige. Södra Sverige kommer likna Frankrike klimatmässigt. Svealand och längs norrlandskusten får då ett klimat som Skåne har idag. Det blir en rejäl klimatförändring, säger Erland Källén som är professor i meteorologi.

Ingen snö

Inom hundra år kommer effekterna av klimatförändringarna bli tydliga. Världen kommer se annorlunda ut för våra barn och barnbarn och det vi idag tar för självklart, kommer de kanske aldrig att få uppleva.

– Snösäsongen kommer bli mycket kortare. I Skåne är det mindre sannolikt att det kommer snöa. Samma sak gäller isarna. Det kommer bli en kortare säsong för att exempelvis åka skridskor på sjöis. Klimatet förskjuts uppåt så man kommer få åka norrut för att uppleva snö och is, säger Erland Källén.

Promenera i Gamla stan

Stockholm: Delar av Slussen, hela västra Gamla stan, Riddarholmen och spårområdet vid Centralstationen kan i framtiden hotas att dränkas av vatten. Vatten kan tränga in i tunnelbanan. På grund av växthuseffekten kan Mälaren när som helst svämmas över och då påverkas delar av Stockholm om man inte vidtar åtgärder, visar forskning från SMHI.

Göra snögubbar

Vita jular blir ett minne blott. I takt med att klimatet förändras, ökar nederbörden. Men det faller då regn istället för snö på vintern, enligt SMHI. Resultatet blir att våra barn och barnbarn i allt mindre utsträckning kan leka i snön, göra snölyktor, snögubbar och åka pulka. Inom hundra år kan Umeå ha det klimatet som Göteborg har idag.

Dyka bland korallrev

Korallreven som är världens rikaste ekosystem får stora skador, enligt bland annat Svenska Naturskyddsföreningen. Korallreven beräknas inom de närmaste hundra åren dö på grund av förändringar i vattnets kemi och temperatur. De korallrev som vi idag kan beundra när vi är utomlands på semester blir ett minne blott.

Åka Vasaloppet

Den ökande växthuseffekten gör att snö bli alltmer sällsynt. Vintrarna blir allt varmare och i takt med det blir regn allt vanligare nederbörd på vintern än snö. Enligt SMHI:s beräkningar kommer vintrarna om 35 år vara upp till tre grader varmare än idag. Risken är därför stor att det i framtiden inte kommer bli några fler Vasalopp, enligt Naturskyddsföreningen.

Sommarsemestra vid Medelhavet

Temperaturerna förväntas i vissa delar av världen stiga kraftigt och klimatet i länderna kring Medelhavet bli olidligt på somrarna. Med en global ökning på två grader stiger temperaturen fyra grader i Spanien men bara med cirka två grader i södra Sverige, enligt SMHI. Sverige kan förvandlas till ett turistparadis för sydeuropéerna.

Promenera i en granskog

Idag finns granen i hela Sverige men i framtiden kommer den trivas bäst i norra Sverige, ovanför Skellefteå. Redan nu kan man se att granar i södra Sverige är stressade. Med de stigande temperaturerna, förflyttas gränsen för granarna norrut. Samtidigt ökar också risken för att våra träd drabbas av olika rösvampar och insekter som skadar träden, enligt professor Jan Stenlid vid SLU.

Åka slalom i skidbackar

Slalomåkningen och skidanläggningarna i Sverige är på sikt hotad på många håll. I takt med det varmare klimatet, minskar tillgången på snö och den töar också bort snabbare, enligt SMHI.

Äta svensk torsk

Nederbörden ökar och med den avrinningen till Östersjön. Då minskar salthalten. Sjunker salthalten under 3 till 4 promille försvinner blåmussla, blåstång och torsk, enligt Naturvårdsverket.

Bada i Östersjön

Algblomningen i Östersjön och våra insjöar ökar. Samtidigt minskar syrehalten i vattnet. Den höjda temperaturen i vattnet ökar risken för tillväxten av giftiga alger och exempelvis kolerabakterier, enligt Elisabet Lindgren som är läkare och klimatforskare vid Stockholms universitet. I somras hade vi rekordvärme och då kunde vi se exempel på just detta när tre personer i Blekinge drabbades av kolera.

Plocka trattkantareller

De ökande kvävehalterna kan påverka våra vanligaste matsvampar. Enligt professor Jan Stenlid vid SLU, kan det i framtiden bli färre svampar att plocka på grund av kvävenedfallet. Även de torra somrarna kan leda till färre svampar på olika håll i landet. Om temperaturerna skulle öka kraftigt och leda till längre torkperioder, kan svamparna utebli. En annan sak om påverkar svamparna är träden, eftersom de lever i symbios. Om gränsen för granarna flyttas norrut, kommer det påverka svampar som granblodriskan och trattkantarellen.

Åka långfärdsskridskor

Enligt SMHI blir vintrarna allt varmare. Den milda temperaturen gör att isen inte blir lika tjock och inte ligger kvar lika länge. I vissa områden blir det svårare för de som vill åka långfärdsskridskor i naturliga miljöer.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM