Gordon Brown har tillträtt som premiärminister

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag ska göra mitt bästa”

1 av 7 | Foto: AP
Storbritanniens nye premiärminister heter Gordon Brown.

Storbitanniens nye premiärminister heter Gordon Brown.

Klockan 15.52 anlände han till Downing Street 10 där han lovade att alltid göra sitt bästa som landets nya ledare.

– Låt förändringsarbetet börja, sa Brown.

10.35 Sky News visar hur flyttlådor och överdragna möbler bärs ut från den klassiska Londonadressen och in i en enorm lastbil. En uniformerad polis övervakar flyttgubbarnas arbete. Fotografer och reportrar har varit samlade utanför Downing Street 10 sedan tidig morgon.

Klockan 12.30, svensk tid, väntas Blair lämna hemmet för en sista debatt i parlamentet.

11.05 Den stora flyttbilen ses lämna Downing Street.

12.15 En leende men sammanbiten Tony Blair dyker upp i porten till Downing Street 10. Han stannar till på trappan tillsammans med sin sekreterare, ler och vinkar. ”Good morning prime minister!” ropar någon ur folkmassan. Blair sätter sig i sin mörka bil som glider i väg mot nästa anhalt, parlamentet.

13.00 Tony Blair intar talarstolen i underhuset, för sista gången som premiärminister. Han inledde med att beklaga sorgen över de brittiska soldater som den senaste tiden dödats i Irak och Afghanistan. Han hyllade sedan de väpnade styrkorna och möttes av parlamentsledamöternas hyllningsrop.

Debatten i underhuset fortsatte under uppsluppna former att handla om sjukvård och utbildning. När oppositionsledaren David Cameron tog till orda var det den senaste tidens svåra översvämningar i Storbritannien som kostat flera människoliv som var ämnet.

– Kan premiärministern lova att de drabbade får allt det stöd de behöver? undrade Cameron.

Premiärministern svarade att man gör allt man kan för att hjälpa de drabbade.

Nästa fråga handlade om den kidnappade journalisten Alan Johnston i Gaza. Enligt Blair görs stora ansträngningar för att få honom frigiven.

David Cameron tackade sedan Blair för de tio åren som premiärminister och lyfte bland annat fram fredsöverenskommelsen på Nordirland. Han önskade Blair och hans familj lycka till i framtiden.

Efter de vänliga orden fick Blair en fråga om när de brittiska trupperna ska lämna Irak. Blair sa att en del av trupperna kommer att dras tillbaka och att britternas fortsatta närvaro beror på säkerhetsläget i landet. Han ville inte gå med på någon tidsplan för tillbakadragandet.

Blairs nya område som världssamfundets utsände i Mellanöstern togs också upp. Enligt Blair kan bara en tvåstatslösning skapa fred mellan Israel och palestinierna.

13.35 Debatten i underhuset avslutas med en rungande applåd för den avgående premiärministern.

13.40 Tony Blair återvänder för sista gången till Downing Street 10 för att ta farväl av sin personal. De flesta lämnar jobbet tillsammans med premiärministern, enligt Sky News.

14.12 Tony Blair visar sig på trappan till Downing Street 10 tillsammans med sin hustru Cherie och sina barn. Barnen kramas om av sin mamma och går sedan tillbaka in i huset. Enligt Sky News säger Cherie Blair till de samlade journalisterna på plats: ”Jag kommer att sakna er!” Därefter fortsätter hon och maken i regeringsbilen mot Buckingham palace och drottningen.

14.16 Mr och Mrs Blair anländer till Buckingham palace. Premiärministern ska lämna in sin formella avskedsansökan till drottningen.

14.40 Tony Blair lämnar slottet som rätt och slätt Tony Blair. Han är inte längre Storbritanniens premiärminister. Med sig i bilen hade han en personlig present från drottningen, uppger Sky News.

14.45 Tillsammans med hustrun Sarah dyker Gordon Brown upp på finansdepartementet för att bege sig till Buckingham palace och drottning Elizabeth. Snart är han premiärminister.

14.49 Mr och Mrs Brown vinkar till de som har samlats utanför finansdepartementet, sätter sig i bilen som kör dem till slottet.

14.51 Gordon Brown anländer till Buckingham palace där drottningen ska be honom att efterträda Tony Blair.

15.47 Efter ett oväntat långt möte med drottningen kommer Gordon Brown ut från Buckingham palace tillsammans med hustrun Sarah. Han åker nu till Downing Street 10 som landets nye premiärminister.

15.52 Brown anländer till Downing Street.

Brown går raka vägen fram till en mikrofon och berättar att han just har tackat ja till att bli landets nya premiärminister.

– Jag kommer att skapa en ny regering med nya prioriteringar, sa Brown.

– Det finns ingen svaghet i Storbritannien i dag som vi inte kan bemästra.

Brown tackade sin skolgång för att han nått så långt som till premiärministerposten.

– Jag växte upp i en stad som jag nu representerar i parlamentet. Jag gick i den lokala skolan och jag skulle aldrig ha stått här om det inte varit för det jag lärde mig där.

– Om vi kan ta till vara på alla människors talang så kan Storbritannien bli det här århundradets framgångssaga.

Brown avslutade sitt korta tal med att lova att han ska hålla sig till sitt gamla skolmotto: ”Jag ska göra mitt bästa.”

– Låt förändringsarbetet börja, sa Brown innan han och hustrun Sarah trädde in på Downing Street 10.

Läs mer

Johanna Melén

Publicerad: