Saddam: Segern är nära

NYHETER

Uppmanar i öppet brev från cellen irakierna att driva ut USA:s militär

Amman

Segern är nära, skriver Iraks exdiktator Saddam Hussein i ett öppet brev från sin cell. Han uppmanar irakierna att lägga sina inre konflikter åt sidan och fokusera på att driva ut USA:s militär.

Foto: Iraks störtade diktator Saddam Hussein på en bild från den pågående rättegången.

"Segern är nära men glöm inte att ert kortsiktiga mål är att befria landet från ockupationsstyrkorna", skriver Saddam i brevet som förmedlades av hans advokat Khalil Dulaimi.

Saddam anklagas för otaliga krigsförbrytelser och på måndagen väntas specialdomstolen i Bagdad meddela när straffet ska tillkännages i det första åtalet mot honom, gällande en massaker mot shiamuslimer 1982.

I sitt brev uppmanar Saddam Iraks sunnimuslimska minoritet, som han själv tillhör, att förlåta sina irakiska fiender - till och med de informatörer som hjälpte USA:s militär att hitta och döda hans två söner, Uday och Qusay.

”Visa äkta förlåtelse”

"När ni är nära seger, kom ihåg att ni är Guds soldater vilket betyder att ni ska visa äkta förlåtelse och lägga åt sidan hämndbegäret för Saddam Husseins söners spillda blod".

"Jag uppmanar er att vara rättfärdiga i ert heliga krig och att inte agera obetänksamt, och uppmanar er att vara förlåtande i stället för hårda mot dem som har avvikit från den rätta vägen", fortsätter den fängslade exdiktatorn i brevet.

Han beklagar den allt blodigare konflikten mellan Iraks shia- och sunnimuslimer.

"Jag kan inte förmå mig att bruka de termer som utlänningarna använder för att så split mellan oss. Det har aldrig funnits skäl till denna uppdelning i det förflutna".

TT-Reuters