"Två folkpartister är nog mest besvikna”

NYHETER

Lena Mellin chattade om de som kom in - och inte kom in - i nya regeringen

sapbban säger: tjena tjena, är Carl Bildt rätt man att vara Sveriges utrikesminister?

Lena Mellin säger: Ja, jag tror att han är en av dem som har mest kompetens för det jobbet. För det första har han varit statsminister, för det andra har han haft FN-uppdrag, för det tredje är han superintresserad av intenationella frågor.

David säger: Tror du att Reinfeldt får sitta 4 år?

Lena Mellin säger: Ja, det tror jag. Med den sammansättning riksdagen har ser jag inte förutsättningar för någon annan statsminister.

3g:Anna säger: Varför har inga kvinnor fått tunga poster? Besviken.

Lena Mellin säger: Maud Olofsson är vice statsminster och chef för näringsdepartementet. Cecilia Stegö är chef för kulturdepartmentet. Beatrice Ask är chef för justitiedepartementet. Nyamko Sabuni är chef för integrations- och jämställdhetsdepartementet. Så helt fritt från kvinnor är det inte. På departementschefsposterna är det ungefär som i den förra regeringen.

Jeremy Bentham säger: Finns det någon som skall känna sig besviken, någon tippad som inte blivit minister?

Lena Mellin säger: Folkpartiets Karin Pilsäter och Johan Pehrson är nog besvikna. Kanske också centerpartisten Lena Ek.

Samuel säger: Tro du risken finns att Bildt som person på en så tung post överglänser Reinfeldt? Eller är det detta Reinfeldt eftersträvar? En tung avlastningspost när det blåser snålt?

Lena Mellin säger: Jag tror, utan att veta, att Reinfeldt vill kompensera sin egen brist på erfarenhet på det utrikespolitiska området. Till EU:s toppmöten blir det de två som reser och kanske också nya EU-ministern Cecilia Malmström. Men du har säkert rätt i att mycket mer av fokus kommer att ligga på Carl Bildt jämfört med hans företrädare Laila Freivalds och Jan Eliasson.

Hejsansvejsan säger: Varför har M så många ministerposter? Är det bara för att de är det största partiet i alliansen?

Lena Mellin säger: Ja, de är större än de tre andra partierna tillsammans.

Morgan säger: Hej Lena, vad tror du om alkoholpolitiken för de kommande åren? Statsministern nämnde ju att de vill föra en alkoholpolitik som innebär minskat drickande - men vad tror du att de kommer föreslå rent konkret?

Lena Mellin säger: Han sade att man vill att EU ska föra en mer restriktiv alkoholpolitik, ett krav från kristdemokraterna. Möjligen kommer man försöka minska ransonen som man får föra över gränserna från utlandet. Men det kommer att stöta på patrull. Exempelvis vinländerna Frankrike, Italien och Spanien är emot.

martin säger: Hej på dig Lena! Nyamko Sabuni är en stor överraskning för mig. På vilka grunder har hon lyckats ta en plats i regeringen anser du? Och vilka frågor "vågar" hon driva tror du? Exempelvis slöjförbud etc känns ju väldigt bakåtsträvande

Lena Mellin säger: Hon är en duktig och respekterad politiker som har Lars Leijonborgs öra (i praktiken var det han som utsåg fp-statsråden, inte Reinfeldt). Jag tror inte att slöjförbud blir det första hon tar sig an, det väcker för heta känslor.

Per säger: Kan vi se framför oss en större satsning på försvaret med denna regering?

Lena Mellin säger: Möjligen. Men inte några större summor tror jag. Den viktigaste skillnaden blir nog att den nya regeringen kommer att fokusera på att försvaret ska försvara Sverige. Det är inte ett regionalpolitiskt instrument.

ica-handlaren säger: Vad säger du om GPs reaktion kring den nya regeringen?

Lena Mellin säger: Jag tycker den var sur i överkant. Det är ok att vara ledsen för att man förlorar valet. Men en framgångsrik oppositionspolitik måste vara smartare än vad det största oppositionspartiet hittills presterat.

Deadly Maiden säger: Vad tror du om monopolen? Spelmonopolet, apoteket, systemet. Hur ställer sig ledamöterna i frågan?

Lena Mellin säger: Jag tror Systemet överlever som försäljningsmonopol. Men de andra skakar nog i sina grundvalar just nu.

Hur kommer det gå med sjukersättningen? säger: Jag försökte hänga med så gott det gick under regeringsförklaringen. Ersättning för arbetslöshet el. sjukersättning lämnades det några besked?

Lena Mellin säger: Taket i sjukförsäkringen sänks från 10 till 7,5 basbelopp, de som tjänar mycket får alltså lägre sjukpenning som fortsätter att vara 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. A-kassan blir obligatorisk, det kommer att bli dyrare att vara med och man blir utförsäkrad efter kortare tid. Detaljerna framgick inte av regeringsförklaringen men kan komma i budgeten 18 september.

Samuel säger: Om du varit Reinfeldt rådgivare, hade du ändrat ngt i den här laguppställningen?

Lena Mellin säger: Om jag räknat rätt så är det tio kvinnor och tolv män i regeringen. Jag hade nog föreslagit att det skulle vara elva av varje kön.

god säger: Vad är din bedömning av sannolikheten för ett framtida NATO-medlemskap?

Lena Mellin säger: Inte under den här mandatperioden i alla fall. Det är ett beslut man måste vara överens om över blockgränsen.

Jerry säger: Vad tror du Sverigedemokraternas framsteg betyder för framtiden?

Lena Mellin säger: Att de andra partierna måste ändra sig och ta debatten i de frågor som sverigedemokratenra tar upp och som många upplever att de traditionella partierna fegar ur. Att man måste göra något åt gamla industriorter där industrin försvunnit - det måste finnas andra näringar som tar de gamlas plats. Stort tack allihop för att ni deltog.

Hälsningar

Lena Mellin

aftonbladet.se