Kass lunch i city

NYHETER

Vattning spaghetti garnerad med tre stabbiga mozzarellabitar och två skivor tomat på toppen. Till detta bröd som överdoserats på jäst. Allt för 70 kr. Kaffe ingår ej.

Att äta lunch i city, och särskilt kring Lilla torg, är inte lätt. Sällan går man på lika många nitar som när man lunchar här.

Jag får en känsla av att många ställen vant sig vid att servera flyktiga affärsluncher som betalas på faktura. De ätande betalar inget och ler snällt ett ”oj va gott” till den hand som föder dom.

Utan passion till maten blir det som det så ofta blir runt Lilla torg. Torftigt, dyrt och kryddat med besvikelse.

Och sedan får man betala extra för kaffet.

Mitt självupplevda och jästdoftande exempel i början härstammar från en lunch på Piraja häromveckan. En student två dagar innan studielånet hade kommit på en mer fantasifull måltid.

Så vill du undvika liknande ”upplevelser” bör du skriva upp listan till höger i din handflata och inte tvätta dig förrän du ska luncha i city nästa gång.

Måns Renntun

Allt om Malmö

Tidigare krönikor:

Give me your best table

Tips på fyra BRA lunchställen i city:

Izakaya Koi

Sobert japanskt. Koi yakisoba (nudlar med entrecote) är, och har sedan urminnes tider, varit en bombsäker klassiker i lunchmalmö. Kois lunchmenyer med nudelrätter, sushi och en dagens special är en trygg boj när många av lunchgrannarna vippar så fort lunchstormen annalkas. Jag kan inte minnas att jag någonsin blivit besviken på Koi.

Café le fil du Rasoir

Franskt steakhouse. Rasoir är lite dyrare, lite elegantare, lite mer internationellt. En sen fredagslunch på Rasoir med ett glas vin vid ett bord med vita duk är något du verkligen borde unna dig idag. Glöm bara inte bort att boka bord innan.

Greken

Grekisk snabbmat. Frågan är om inte Greken inne i Saluhallen är mest prisvärd av alla matställen i området? Grekisk mat med sting serverad rakt över disk i en sådan där bullrig saluhallsmiljö som man alltid letar upp när man besöker storstäder ute i världen. Stort plus: I Malmö slipper man alla Lundastudenter som fyller upp filialen i grannstaden.

V.E.S.P.A

Italienskt. Kanske det enda stället kring Södertull och Gustav Adolfs Torg som verkligen får mig att vrida mig av längtan kring elvasnåret. Alltid lika trevliga italienska anrättningar, och även om pizza på lunchen kanske är lite för mastigt för mig personligen så har jag aldrig hört någon bli besviken på Vespa. För min del blir det en pasta och en nöjd eftermiddag därefter.

"En student två dagar innan studielånet hade kommit på en mer fantasifull måltid."