Tutu hotar med bojkott av OS

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Kina, ni kan stoppa våldet i Burma”

Ledarna i det mäktiga Kina har inflytande och kan stoppa våldet i Burma.

Och om inte Kina agerar så bojkottar vi OS nästa år.

Det sa Sydafrikas ärkebiskop Desmund Tutu idag i samband med ett bejublat besök i Göteborg.

Foto: AP
Carl Bildt vill inte blanda ihop idrott och politik.

Ärkebiskop Desmond Tutus uttalande gjordes vid 15-tiden idag fredag på den stora bokmässan i Göteborg.

Tutu äntrade största scenen inne på mässan och började med att tacka Sverige för stödet under åren av förtryck under apartheidregimen.

Sedan vände sig Tutu direkt till ledarna i Kina.

– Han sa bland annat ”Ni måste komma över på den vinnande sidan innan det är för sent. Vi har varit snälla mot er. Men om ni inte hörsammar vår uppmaning vill jag här och nu säga att jag ansluter mig till kampanjen för att bojkotta OS i Peking", rapporterar Aftonbladets utsände Svante Lidén från Göteborg.

– Han riktade uppmaningen att sätta press på generalerna i Burma både till Kina, Ryssland och Indien. Men främst till Kina. Och jublet rev nästan taket här inne, det var fullt med folk soms lyssnade och alla applåderade.

”Burmas Nelson Mandela”

Tutu kallade också Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi för "Burmas Nelson Mandela".

– Aung San Suu Kyi vann valet stort. Hon är Burmas Nelson Mandela. En dag kommer hon att bli premiärminister eller president i Burma, sa Tutu.

På scenen fanns även svenske biståndsministern Gunilla Carlsson (m), tidigare utrikesministern Jan Eliasson (s) och tidigare ärkebiskopen K G Hammar, men ingen av dem ville idag uttala sig om bojkott.

Bildt: Blanda inte ihop idrott och politik

Utrikesminister Carl Bildt befann sig på fredagen i New York.

– Jag tycker inte att man ska blanda ihop idrott och politik. I övrigt vill jag inte kommentera frågan, säger Bildt till aftonbladet.se via sin pressekreterare Sara Malmgren.

Tidigare har EU-parlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott och svenska Liberala Ungdomsförbundet upmanat till OS-bojkott om inte Kina agerar. Orsaken är Kinas uppträdande under de eskalerande oroligheterna i Burma där Kina ses som Burmajuntans främsta allierade.

– Den civiliserade världen måste allvarligt överväga att hålla sig undan från olympiaden i Peking för att sända en klar signal till Kina att brott mot de mänskliga rättigheterna inte är acceptabelt, har McMillan-Scott sagt.

LUF uppmanade på fredagen till OS-bojkott i ett öppet brev riktat de svenska idrottare som är OS-klara.

Publicerad: