Oklart valresultat i Ukraina

NYHETER

Kan dröja till mitten av oktober

Trots att över 90 procent av rösterna har räknats väntar Ukraina fortfarande på att få veta vem som egentligen vann parlamentsvalet i söndags.

Valresultatet kan komma att dröja till mitten av oktober.

När räkningen återupptogs i morse låg president Viktor Jusjtjenkos anhängare i ledningen – men med ytterst knapp marginal.

Jusjtjenkos Vårt Ukraina står på 14,3 procent av rösterna, vilket tillsammans med de 30,8 procent som röstat på allianskamraten Julia Tymosjenkos Bjut för närvarande ger en ”orange” majoritetsställning i parlamentet med fyra mandats övervikt.

Under treprocentsspärren

Premiärminister Viktor Janukovytjs Regionernas parti ligger på 34,2 procent och Kommunistpartiet på 5,4 procent.

Socialistpartiet ligger precis under treprocentsspärren med 2,95 procent av rösterna. Om det Janukovytj-vänliga partiet ändå klarar av att ta sig in i parlamentet innebär det i så fall att Lytvyn-blocket – som ännu inte definitivt valt sida i konflikten – blir en helt avgörande vågmästare. Partiet står just nu på 4 procent av rösterna.

Slutresultatet kan dröja

När 95,2 procent av rösterna räknats har Socialistpartiet tappat ytterligare, nu ner till 2,93 procent, rapporterar webbtidningen Korrespondent.

Därmed blir det sannolikt en ”orange” majoritet i parlamentet, om än med bara fyra mandats marginal.

Den centrala valkommissionen räknar med att alla röster ska ha räknats fram till lunch. Det officiella slutresultatet kan dock komma att dröja till den 15 oktober.