De mördade med paraply

Publicerad:
Uppdaterad:

Greps när de stod och läste om sig själva i tidningsaffär

Italiensk polis har släppt dessa bilder på de två kvinnor som misstänks ha attackerat Russo. Efter att ha fått ett paraply inkört i ena ögat avled 23-åringen på ett sjukhus i Rom i fredags.
Foto: Ansa
Italiensk polis har släppt dessa bilder på de två kvinnor som misstänks ha attackerat Russo. Efter att ha fått ett paraply inkört i ena ögat avled 23-åringen på ett sjukhus i Rom i fredags.

Den prostituerade kvinnan stack Vanessa Russo i ögat med ett paraply – och dödade henne.

Samma kväll fortsatte hon och hennes kompanjon att sälja sig på gatorna i norra Rom.

När de fick veta att Vanessa Russo dött försökte de fly – men då var det redan för sent.

Foto: Scanpix
Vanessa Russo, 23, var på väg till sitt jobb när hon mördades.

Paraplymordet som skakar Italien skedde i torsdags på centralstationen Termini i Rom.

Av okänd anledning började två prostituerade kvinnor gräla med Vanessa Russo, en 23-årig kvinna från Rom som studerade för att bli sjuksköterska. En av de prostituerade, 21-åriga Doina Matei, stötte sitt paraply rakt i ögat på Vanessa Russo, och perforerade skallbenet och punkterade en artär i hjärnan. Sen kastade hon det nerblodade paraplyet och flydde med sin kompanjon, en 17-årig prostituerad.

Igår greps kvinnorna, som är rumänska medborgare, i närheten av staden Macerata i östra Italien medan de stod och läste om sig själva i en tidningsaffär.

Sålde sig efter mordet

Under natten har kvinnorna förhörts av karabinjärerna, som kunnat rekonstruera händelserna kring mordet.

21-åriga Doina Matei och hennes 17-åriga kompanjon bodde på ett hotell i Tivoli nordost om Rom och försörjde sig som prostituerade på via Tiburtina i norra Rom. Klockan 21 på kvällarna tog de bussen in till huvudstaden och sålde sig fram till fyra på morgonen och återvände sedan till hotellrummet.

– På morgnarna låg de i sitt rum och åt äcklig mat: rå korv, oliver... och det var alltid väldigt stökigt där inne, säger en anställd på hotellet till Corriere della Sera.

Det var under en av resorna in till stan som kvinnorna av okänd anledning började gräla med 23-åriga Vanessa Russo – och stack ihjäl henne med ett paraply.

Samma kväll – medan Vanessa Russo låg i koma på sjukhuset – fortsatte kvinnorna att sälja sig själva på via Tiburtina, och återvände sent på morgonen. De sa ingenting till hotellets ägare om att de skulle ge sig av.

”Jag stack henne av misstag”

Men på fredagskvällen, två timmar efter att det blivit känt att Vanessa Russo dött, förberedde sig kvinnorna för en omedelbar flykt.

– Kommer ni tillbaka? frågade receptionisten på hotellet.

– Nej, blev det korta svaret.

Igår greps kvinnorna i Tolentino utanför Macerata i östra Italien. De stod och läste om sig själva i en tidningsaffär – och ett vittne som kände igen kvinnorna ringde 112. Samtidigt greps en 49-årig argentisk medborgare misstänkt för skyddande av brottsling.

I förhör med polisen säger 21-åriga Diona Matei, som misstänks ha hållit i paraplyet, att allt var en olyckshändelse.

– Jag stack henne av misstag, har hon sagt under nattens förhör med karabinjärerna, skriver La Repubblica.

Mateis 17-åriga kompanjon, som kvarhålls av polisen på en institution för minderåriga, säger att hon inte hade något med dödsfallet att göra.

– Jag har inget att göra med det som hände, jag har inte gjort någonting fel. Tvärtom – jag sa åt Doina att låta den där flickan vara, säger hon enligt Corriere della Sera.

David Nannini Nilsson

Publicerad: