Polishelikoptrar beskjutna

avSusanna Vidlund, Eric Thorsson, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BJöRN LARSSON ROSVALL

Tre polishelikoptrar på Göteborg City Airport i Säve har beskjutits.

Polisens tekniker är på plats och söker efter spår.

Den senaste tidens skottlossningar i Göteborg gör nu att polisen förstärker arbetet mot kriminella gäng i Göteborg.

– Samtliga tre helikoptrar har träffats av skott. Men hur många skott som avlossats eller hur omfattande skadorna blivit, vet vi ännu inte, säger Linda Wikmark, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Helikoptrarna stod i en hangar och har beskjutits genom ett fönster någon gång under natten till tisdagen, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Hur gärningsmännen har kommit in på området och nära hangaren är fortfarande oklart.

– Hela flygplatsområdet är inhägnat, men det finns ingen särskilt bevakning kring hangaren, säger Linda Wiklund.

Hyra in helikoptrar

En pilot på polisflyget på Säve konstaterar att det finns skador på helikoptrarna och att de inte kommer att kunna flygas med under dagen.

Om det kommer larm där det krävs att polisen flyger helikopter finns flera alternativa lösningar. Det finns till exempel privata helikoptrar som kan hyras in. Rikskriminalpolisen har lovat att skicka en helikopter till Göteborg till dess att underökningen är klar.

Den civila verksamheten på flygplatsen berörs inte av nattens beskjutningar, uppger flygplatsens pressansvarige Carl-Magnus Hedin.

– Absolut inte, det har vi inte ens övervägt, om det inte utvecklas till något större. Vi vet ju inte något om anledningen, säger han.

Den hangar där polishelikoptrarna finns ligger några hundra meter från själva flygplatsen.

Kraftig försvagning

Parallellt med den brottsutredning av beskjutningen som polisen i västra Götaland gör, kommer också Rikspolisstyrelsens (RPS) flygtekniker att undersöka hur skadade helikoptrarna är.

– Vi hoppas att det kan ske under dagen, säger Linda Wiklund på RPS.

Det kan vara ett stort antal skott som skjutits mot helikoptrarna. Den första besiktningen visade att det finns skotthål bland annat genom fönstren på samtliga tre.

Totalt finns sju helikoptrar i landet i en så kallad nationell resurs. Om alla helikoptrarna är satta ur spel, innebär det en kraftig försvagning av flygverksamheten den närmaste tiden.

– Självklart, säger Linda Wiklund, och vi ser det som mycket allvarligt när polisens resurser angrips på det här sättet. Det är också ett angrepp på rättsväsendet.

Attack mot polisstation

Det är den andra väpnade attacken mot Göteborgspolisens egendom de senaste dagarna. I måndags besköts Partilles polisstation på Kyrktorget.

Då avlossades ett 30-tal skott mot den obemannade polisstationen och en intilliggande gym. Båda lokalerna blev sönderskjutna och flera fönsterrutor krossades.

Troligen använde gärningsmännen automatvapen i det fallet.

Det är oklart om det finns ett samband mellan de två skottlossningarna.

– Spontant tror vi inte att det finns ett samband men det är en sådan sak vi tittar på, säger Jan Strannegård som är presstalesman vid polisen i Västra Götaland till aftonbladet.se.

Redan nu har polisen förstärkt sin statsning mot kriminella gäng och de senaste dagarnas många skottlossningar i Göteborg har fått status av "särskild händelse". Det innebär att Göteborgspolisen har rätt att begära förstärkning från hela landet om det skulle behövas.

Publicerad: