Dömd för mord – fri efter fem månader

NYHETER

I augusti 2006 knivhögg mannen sin fru till döds med 13 knivhugg.

Tre månader senare dömdes han för mordet.

I dag är han en fri man.

Tidningen Östgöta Corespondenten berättar i dag att den dömda mördaren har skrivits ut av chefsöverläkaren på den rättspsykiatriska kliniken och återvänt till sitt hemland, Rumänien.

Högg till döds

Mannen dömdes för att natten till den 27 augusti förra året ha attackerat sin fru när hon låg och sov. Överfallet ägde rum i parets radhus i Ljungsbro utanför Linköping.

Mannen gick upp mitt i natten hämtade en kökskniv och högg sedan sin fru gång på gång tills hon låg livlös på golvet.

Mannen själv var påverkad av droger och när polisen kom till platsen låg han medvetslös bredvid sin döda fru.

I mordutredningen framgick det att mannen var psykiskt sjuk och i november dömdes han till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Det innebär i normalfallet att länsrätten ska fatta beslut om mannen ska friges. Den första prövningen görs efter ett halvår.

Offrets familj ovetande

Men trots att det bara har gått knappt fem månader sedan mannen dömdes är han i dag på fri fot i sitt hemland Rumänien. Den mördade kvinnans familj fick inte veta någonting, skriver Östgöta Correspondenten. Inte heller åklagaren informerades om frigivningen.

– Det är inte klokt! Det får inte vara möjligt att vården av en person som dömts för ett så här obehagligt mord ska upphöra efter bara några månader, säger chefsåklagare Ronny Tärning, till tidningen.

Utvisad

Mannen dömdes till livstids utvisning och får inte återvända till Sverige. Men åklagaren säger till Corren att det i hemlandet inte finns någon kontroll över honom.

– Det finns inget som fysiskt hindrar honom från att komma hit, säger chefsåklagare Ronny Tärning.

Enligt lagen har chefsöverläkaren rätt att ensam ta ställning till om en person är i stånd att utvisas. Länsrätten behöver inte ha någon förhandling.

– Patienten måste inte vara färdigbehandlad utan det räcker att han eller hon är i transportabelt skick, säger Jan Cederborg, verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena, Corren.

Tidigare artiklar

Erik Wiman