Skola förbjuder utländska språk

NYHETER

Eleverna får bara prata svenska

Landskrona

Trots att nära hälften av eleverna vid krisdrabbade Gustav Adolfsskolan i Landskrona har invandrarbakgrund blir det i fortsättningen förbjudet att tala annat än svenska i skolan, även när eleverna pratar med varandra.

Foto: KRISTER HANSSON
Skolan i Landskrona stängdes efter att elever avfyrat raketer inomhus.

Något större stöd för åtgärden får dock inte skolan, varken från Skolverket eller skolminister Jan Björklund. Barnombudsmannen är starkt kritisk till den nya regeln.

Skolverkets chefsjurist Ingegärd Milborn säger till Helsingborgs Dagblad att hon inte har något säkert svar på om åtgärden är laglig.

– Man kan ju fundera över om den skulle kunna uppfattas som kränkande av barnen, säger hon.

Skolans rektor Patrik Helgesson säger att den nya regeln införs för att inte eleverna skall kunna tro att något kränkande sägs om dem på ett språk de inte förstår.

Åtgärder

Skolminister Jan Björklund (fp) vill inte kommentera den specifika åtgärden.

– Skolan i Landskrona har hamnat i en kris. Jag tycker det är bra att man tillgriper kraftfulla åtgärder. Men att sitta i Stockholm och tala om för dem precis vad de skall göra det vill jag inte, säger han till TT.

För ett par veckor sedan föreslog några folkpartister i Malmö att det skulle införas i skolplanen att bara svenska får talas i skolan.

– Jag har förståelse för problembilden som ligger bakom förslaget, till exempel att eleverna talar dålig svenska. Men jag tror att det blir svårt att genomföra i praktiken, säger skolministern.

Barnombudsmannen Lena Nyberg anser att det finns ett kraftigt inslag av diskriminering mot de barn som har ett annat hemspråk än svenska.

– Något som slår mig är att det kan finnas nyanlända flyktingbarn som inte kan svenska. Ska de i så fall över huvud taget inte säga något under skoldagen?

Smällare

Det var i torsdags morse som huvudskyddsombudet Leif Paulsson vid Gustav Adolfsskolan tog beslutet att stänga skolan sedan två personer, en elev och en lokalvårdare, skadats av nyårssmällare som elever bränt av inne på skolan. Stängningen kom efter en lång tids problem med hot, våld och kränkningar vid skolan.

Efter krismöten under torsdagen beslutades att sex elever försvinner från skolan för gott och placeras på andra skolor. Ytterligare 22 elever får hemundervisning under kommande vecka medan åtgärdsprogram för dem görs upp. Ordningsreglerna vid skolan skärps. Förbudet mot att tala annat än svenska är en del av denna skärpning.

Tidigare artiklar:

TT