Katten, vilken vaktis

NYHETER

Findus jobbar som glädjespridare på korttidsboendet

Korttidsboendet Ängslyckan i Teckomatorp har en mycket speciell vaktmästare. Sedan tio år tillbaka är nämligen katten Findus husets obestridlige herre som håller full koll på såväl personal som boende.

Foto: Inez Andersson får ofta besök av Findus på rummet och det är inget hon motsätter sig. Ibland får han sig också en åktur i rullatorn.

Findus behärskar med lätthet både de automatiska ytterdörrarna och de boendes dörrar. Han vet precis vilka rum han är välkommen i och patrullerar Ängslyckan med pondus. Vatten dricker han endast från rinnande kran och i likhet med övriga boende har han en egen pärm. Där kan man läsa om Findus hälsohistoria, livsstil, sociala bakgrund och hjälpmedel. I den så kallade obs-rutan står det ”behöver mycket kärlek”.

– Ibland är vi nog lite larviga för vi pratar om honom som en människa, säger Ängslyckans chef Cathrine Mårtensson till Skånska Dagbladet.

Lugnande effekt

Findus dök upp för snart tio år sedan och alla försök att få honom att flytta hem till sin ursprungsfamilj har varit förgäves.

Arbetsterapeuten Viveca Rosengren menar att Findus har en lugnande effekt på många vårdtagare. Historierna om honom är många, bland annat berättar hon om den kvinnliga vårdtagaren som var tveksam till att flytta in – tills hon träffade Findus.

– Findus kan också få passiva vårdtagare att börja prata, både med honom och om honom, säger hon.

Katten Findus

Maria Wernhult (.se)