Stora problem i tågtrafiken

NYHETER

Träd som blåst ned över elledningar ställde till stora problem i tågtrafiken under onsdagsmorgonen. I Gästrikland stod trafiken nästan helt stilla vid sjutiden på morgonen, uppger Banverkets pressjour.

Även i Jämtland, Dalarna och Medelpad hade man problem.

På Ostkustbanan mellan Stockholm och Sundsvall gick dock tågen som vanligt.

Under natten var det även strömlöst på flera sträckor i Värmland. Banverkets tvingades avbryta arbetet under natten men återupptog det under morgonen.

Tågen mellan Uppsala och Västerås fick ersättas med buss på onsdagsmorgonen, enligt SJ:s pressjour. Även trafiken mellan Arboga och Örebro fick ersättas eller ledas om via Hallsberg.

Stod helt stilla

Tågen stod helt stilla under onsdagsmorgonen på sträckorna Gävle–Ljusdal, Ockelbo–Storvik, Avesta–Krylbo–Frövi, Fagersta–Ludvika, Mora–Borlänge och Repbäcken–Mockfjärd.

Banverkets personal arbetade med att lösa problemen, men för de flesta sträckor fanns det vid sjutiden på morgonen ingen prognos för när tågen kunde börja rulla igen.

– De är ute och synar just nu. Mellan Gävle och Ljusdal har man sagt att tågen ska börja gå igen omkring klockan 13, men för de andra sträckorna är ingen tid satt, säger Tommy Dahlgren på presstjänsten för Banverkets mellersta banregion.

Träd över ledningar

Även i Värmland stod tågen stilla på onsdagsmorgonen på grund av träd som blåst ned över ledningar.

– Det är knappt någonting som har klarat sig, det är mycket småbanor och i stort sett är det lamslaget i hela Värmland, säger Arne Öberg på presstjänsten i Banverkets östra banregion.

Vid halv åtta-tiden fanns ännu inga prognoser för när trafiken kan vara i gång igen.

– De är tvungna att vänta på ljuset för att få bild av vad som hänt, man vet bara att kraftmatningen är borta, säger Arne Öberg.

Övriga banregioner tycks ha klarat sig utan trafikstörningar efter nattens oväder.

TT