FN-chefen: skjut upp avrättningarna

NYHETER

New York

FN-chefen Ban Ki-Moon uppmanade på lördagen den irakiska regeringen att skjuta upp de nära förestående avrättningarna.

Samtidigt uttryckte Tony Blairs väntade efterträdare Gordon Brown stark kritik av hur hängningen av Saddam Hussein gick till.

Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti, tidigare chef för säkerhetspolisen, och Awad Hamad al-Bandar, chefsdomare under Saddam-regimen har tillsammans med Saddam dömts till döden för att ha dödat 148 civila från Dujail på 1980-talet.

De skulle ha avrättats i torsdags, men hängningen sköts upp till på söndagen, sade en shiamuslimsk parlamentsledamot till AFP tidigare i veckan. Någon ny tidpunkt har inte angetts av regeringen, men avrättningen väntas ske snart.

Brev från Ban

FN-chefen Ban Ki-Moon skickade via sin stabschef Vijay Nambiar ett hårt formulerat brev till Iraks FN-sändebud. I det understryks att Ban ställer sig bakom den uppmaning som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter gjort om att inte verkställa dödsdomarna mot två av Saddams Hussein nära medhjälpare.

I brevet hänvisas även till generalsekreterarens uppfattning att alla medlemmar av det internationella samfundet i alla avseenden ska respektera internationell humanitär lag och mänskliga rättigheter.

Kritik har riktats mot att inofficiella bilder har spritts från hängningen av Saddam den 30 december. Filmsekvensen avslöjar hur en vakt hånar Saddam ögonblicken före denne får snaran om halsen.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki gjorde på lördagen ett utfall mot länder som har kritiserat avrättningen och sade att den var "en intern irakisk angelägenhet".

Brown kritisk

På lördagen sällade sig den brittiske finansministern Gordon Brown till kritikerna. Han sade att genomförandet av Saddams avrättning var "beklaglig".

- Även de som till skillnad från mig stöder dödsstraff finner detta fullständigt oacceptabelt och jag är glad att det har tillsatts en utredning om detta, sade Brown i en intervju som BBC ska sända under söndagen.

Hans fördömande skiljer ut sig från Tony Blairs tystnad om avrättningen, vilken har lett till kritik inom hans eget parti Labour. Brown väntas efterträda Blair som premiärminister och partiledare senare i år.

TT-AFP