Körkortsproven ska bli privata

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen föreslår nytt system för uppkörningar

Snart kan trafikskolorna själva få avgöra vem som ska få körkort eller inte.

Regeringen föreslår i höstbudgeten att Vägverkets monopol på uppkörningar avskaffas.

– Något måste göras åt de ofantliga köerna. Jag ser med spänning fram emot det här, säger Berit Johansson, ordförande för trafikskolornas riksförbund till aftonbladet.se.

Foto: BIBBI JOHANSSON

Att ta körkort kan i dag vara en långdragen - och orättvis process. Enligt Svenska Dagbladet får man i genomsnitt vänta en och en halv månad på att köra upp. Och om man klarar provet beror på var i landet man bor. Vägverkets uppkörare är olika nitiska, visar en granskning från Riksrevisionen.

För att komma åt problemen vill regeringen att även privata trafikskolor ska få stå för uppkörningarna.

Mer flexibelt

– Vi vill se över möjligheten att ha certifierade skolor som sköter uppkörningen eftersom efterfrågan på körkort varierar över konjunktur och årstider. Att privata intressen tar över kan vara mer flexibelt, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson till Svenska Dagbladet.

På trafikskolornas riksförbund, STR, ser man positivt på att Vägverket blir av med sitt uppkörningsmonopol.

– Jag tror det är bra att komma ifrån konstellationen med en enda myndighet som ansvarar för uppkörningarna. Jag tror inte det är bra att den som utför uppdraget också granskar sig själv, säger STR:s förbundsordförande Berit Johansson till aftonbladet.se.

Särskilt kontrollsystem

Hon ser ingen fara i att kontrollerna skulle bli sämre om uppkörningarna lades ut på privata aktörer.

– Är det så att jag själv får möjligheten att examinera så förutsätter jag att kontrollen är så god att jag ser till att sköta mig.

Och enligt regeringens förslag så ska trafikskolornas uppkörningar övervakas genom ett särskilt kontrollsystem.

Förutom att köerna blir kortare och bedömningarna kanske mer rättvisa skulle också ökad konkurrens kunna pressa priserna.

– I dag kostar uppkörningstiden ungefär 21 kronor per minut. Det är möjligt att det här förslaget skulle kunna göra själva uppkörningen billigare, säger Berit Johansson på STR.

Publicerad: