Sparkades – i huvudet

1 av 4 | Foto: LÅG PÅ MARKEN Gänget jagade 16-åringen och knockade honom med ett slag i huvudet. Sedan fortsatte misshandeln med sparkar och slag. Polisen misstänker att ett basebollträ har använts.
NYHETER

Den 16-årige pojke som misshandlades brutalt natten till i går är son till en av Sveriges främsta krögare.

Han kom till festen med sin bästa kompis – son till ännu en framstående restaurangägare.

På söndagen avled han av sina skador.

Fredagskvällen började med en födelsedagsfest på Eiraskolan i centrala Stockholm. Cirka 35 gäster var där och uppklädda för att fira den snart 15-åriga flickan. Pojkarna bar kavaj eller kostym och flickorna klänningar.

Son till känd krögare

Den misshandlade 16-åringen och hans kompisar var inte med på födelsedagsmiddagen. När de kom till festen var middagen redan avklarad.

Det är oklart om de överhuvudtaget hann komma in i lokalen.

– De var inte med på festen. De skulle ta en taxi därifrån, säger offrets mamma.

16-åringen var där tillsammans med sin bästa kompis. Deras familjer känner varandra väl. De tillhör båda Sveriges främsta krögarelit och är kända personligheter i Stockholms krogvärld. Ytterligare någon kompis var med.

När de skulle lämna platsen blev de överfallna.

– De gav sig på hans bästa kompis och satte sig på honom. Jag tror att någon försökte gå emellan. Sedan sprang de efter min son, säger mamman.

”Bråkar varje helg”

Enligt en 14-årig flicka som var med på festen var det ett killgäng från Vasastan och Östermalm som angrep kompisarna.

– De bråkar varje helg. Polisen har varit på dem tidigare, säger hon.

Ingen av dem var bjuden på festen, men de känner till födelsedagsbarnet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en av de misstänkta lagt krokben för 16-åringen utanför festlokalen. Sedan började misshandeln när han låg ner.

Han lyckades ta sig upp och sprang ner mot Norr Mälarstrand. Men han hann bara cirka 50 meter. Då knockades han av ett slag i huvudet. Sedan fortsatte misshandeln med sparkar och slag.

Hade ingen puls

Polisen har beslagtagit ett basebollträ som man misstänker har använts.

Flera boende larmade 112. Polisen kom till platsen före ambulansen. Då låg krögarsonen blodig och livlös i knät på en 15-årig flicka. En polisman började ge hjärtlungräddning. Han hade ingen puls.

Tre av de misstänkta flydde från platsen och greps kort efter på Fridhemsgatan.

En annan av de anhållna gick in till festlokalen och började hjälpa värdinnan att städa. Han uppträdde ångerfullt, började förklara bort sig och fumlade med dammsugaren.

– Ska jag hjälpa till att städa, undrade han.

Sammanlagt greps och anhölls sex pojkar i 17-årsåldern under natten. En av dem släpptes senare och övriga fem är anhållna misstänkta för försök till dråp.

Enligt uppgifter till Aftonbladet pekar fyra av de anhållna ut den femte som huvudansvarig för misshandeln.