Gambari fick inte träffa juntaledaren

NYHETER

Skickades på helikopterfärd över djungeln istället

FN-sändebudet Ibrahim Gambari skulle få få träffa Burmas juntaledare Than Shwe, hette det.

I stället flögs Gambari med helikopter till en avlägsendel av Burma.

Han kommer att göra ett nytt försök imorgon tisdag.

Foto: Gambari.

Regimen förklarade aldrig varför man på måndagen satte Ibrahim Gambari i en helikopter och flög honom till den avlägsta staden Lashio i nordöstra delen av Burma.

Enligt företrädare för juntan hade man arrangerat en informationsträff för journalister, men varför man skickade ut FN-sändebudet på rundresa berättade ingen.

Flera försök

Gammbari har tidigare utan framgång flugit helikopter upp till militärernas nya huvudstad Naypyidaw två gånger under helgen, i hopp om att träffa juntaledaren, general Than Shwe, och hans andreman, arméchefen Maung Aye.

I söndags fick Gambari träffa oppositionsledaren Aung San Suu Kyi i Rangoon under en dryg timme. Dagen innan hade FN-sändebudet talat med en rad andra företrädare för juntan men utan uniform.

Diktatorn general Shwe har tidigare blankt struntat i att FN velat träffa honom för samtal och konsekvent vänt ryggen åt den internationella oppositionen.

– Den 74-årige generalen är kanske sjuklig, han kan spela svårflörtad – eller till och med medvetet demonstrera sitt förakt för omvärldens uppmärksamhet, sa utländska diplomater i kommentarer till nyhetsbyrån Reuters.

FN har tidigare sagt att Gambari inte vill lämna Burma utan att ha träffat juntaledaren.

Tusentals munkar fängslade

Läget på gatorna i Burma var på måndagen spänt. Demonstrationer fortsatte, men i mycket mindre skala och framför allt i andra städer än Rangoon, berättar hjälparbetaren Peter Halding för aftonbladet.se.

Tusentals, kanske tiotusentals människor har gripits och fängslats.

Sannolikt också torterats.

Bland dem finns 4.000 munkar, uppger källor till brittiska BBC. Man har tagit ifrån dem deras munkkåpor och de är kedjade och fångna vid en övergiven universitetsanläggning i Rangoon.

Enligt källor inom armén kommer munkarna snart att transporteras bort.

Vart är okänt.

På måndagen skickade organisationen Democratic Voide of Burma ut en bild som sägs visa en död munk som hittades i en flod i utkanten av Rangoon. Kroppen bär spår av svår misshandel.

Bland fångarna finns också minst 85 protestledare och hundratals studenter, uppger organisationen AAPP, som arbetar med för politiska fångar i Burma från Thailand.