4000 webbsajter hackade i helgen

NYHETER

Hackers tävlar i att sänka så många sajter som möjligt på en gång

Foto: Den här sidan har dykt upp via vissa av de hackade sajterna. På sidan uttalas en förbannelse över den som försöker återställa sidan.

Natten till lördagen hackades runt 4 000 svenska webbplatser av hackers som tycks tävla i att sänka så många hemsidor som möjligt på internet.

– Vi har aldrig varit med om något liknande. Enstaka kundservrar har hackats tidigare, men en sådan här masshackning är något nytt för oss, säger Ronnie Heidenborn, vd på det drabbade webbhotellet Webcows.

Hacket gick till som så att någon gick in i webbhotellets dns-servrar och dirigerade om besökare från tusentals webbplatser till en annan sida, där man dels kunde hitta en lista på de över 3 800 webbplatser som drabbats, och också se ett "skrytmeddelande” som sa:

”Våra konkurrenter klarade 1600 sidor. Räkna hur många vi hackade.”

Tävling

Attacken var ett svar på en attack tidigare i veckan på webbhotellet Proinets servrar då 1 600 hemsidor raderades.

– De hade försökt i flera timmar innan de till slut lyckades ta sig in i systemet. Tre av våra servrar drabbades. Två av dem har vi lyckets återställa, berättar Kjetil Jensen som är support på Proinet till svd.se.

– Man får ju känslan att det pågår någon slags tävling, säger Ronnie Heidenborn på Webcows och tillägger att hackarna har varit sofistikerade i sin attack.

– De har hittat och utnyttjat en lucka, gått in och ändrat ip-adresser och dessutom raderat loggarna efter sig. Vi har i och för sig andra loggar som ligger i bakgrunden och registrerar vad som sker och där hoppas vi kunna hitta spår efter vem det är som ligger bakom detta.

Han säger också att man kommer att polisanmäla attacken.

– Det här är mycket olyckligt, framförallt för våra drabbade kunder, säger han

Hur lång tid bestod felet?

– Det är förmodligen lite olika men det rör sig om upp till fem-sex timmar för vissa kunder.

Nu har man rättat till felet.

Webbhotellets egen sida låg nere ett tag på söndagen men det har inte att göra med hackningen i helgen.