Nyfiken tjur sätter skräck i byn: ”Man tänker på barnen”

avMalin Wigen

NYHETER

Sedan några veckor tillbaka vandrar en ensam tjur runt i en by utanför Sollefteå. En som stått öga mot öga med den är Maria Söderqvist, skriver Allehanda.

– Mitt hjärta slog frivolt några gånger om, säger hon till Aftonbladet.

1 av 3

En bonde i Sollefteå kommun har nyligen blivit av med sina får pågrund av vanvård. Kvar finns en tjur som sätter skräck i befolkningen i Forsmon och Ön utanför Sollefteå. Staketet till hans hage är trasig, på så sätt kan han ta sig ut. Maria Söderqvist är en av de som sett tjuren vandra runt.

– Han är helt ensam, han söker en flock helt enkelt. Han går hem till sitt på kvällen då han har mat i hagen, han svälter inte som tur är, säger hon och fortsätter:

– Han verkar väldigt lugn och timid och han är jättefin. Men han är ett enormt stort djur och kan få upp ganska hög hastighet om han vill. Djur som blir ensamma från sin flock kan faktiskt bli ganska farliga.

”Man tänker på barnen”

Det var för två veckor sedan hon mötte honom för första gången när hon var ute och gick med sina hundar.

– Han blev väldigt nyfiken och stod cirka tre meter ifrån mig och tittade. Mitt hjärta slog frivolt några gånger om. Sen har jag stött på honom några gånger till.

Både hon och andra har kontaktat både polisen och länsstyrelsen flera gånger – bland annat i helgen när han besökte skridskoplanen. Men än har ingen gjort något åt saken. Något hon ställer sig kritiskt till.

– Han är lugn och struntar ganska mycket i oss människor men man vet ju aldrig om skrikande barn eller skällande hundar kan trigga honom. Blir han skrämd så är han en stor tung sak som kan göra mycket skada. Han ska inte vara ensam heller, han är ju ett flockdjur, säger hon och fortsätter:

– Det är inte av ondo vi ringer. Vi vill ju inte att djuret ska komma till skada heller, vill ju att djuret ska omhändertas på bästa sätt helt enkelt.

Även Johan Hagberg som bor i området tycker att det är fel att inget görs åt tjuren.

– Man tänker på barnen. Man vågar inte ha de ute själva. Man vet ju inte hur den här tjuren är, om den är aggressiv eller inte. Sen tänker man på skolbarnen när de går till skolan, att de kan stöta på den på vägen.

Länsstyrelsen: ”Inte utsatt för akut lidande”

Polisen har fått många rapporter på ärendet och länsstyrelsen är medvetna om läget, skriver Allehanda.

– Lösspringande djur som därigenom kan vara en fara för allmänheten är ett polisiärt ärende. När det gäller djurskyddsärenden som vi handlägger så har vi varit i kontakt med bonden som uppger att den ska slaktas denna vecka, säger Marion Wallman, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen, till tidningen och fortsätter:

– Länsstyrelsen bedömer att detta är en tillräcklig åtgärd. Tjuren är inte utsatt för ett akut lidande. Om tjuren inte blir slaktad kan länsstyrelsen tvingas besluta om åtgärder genom till exempel ett föreläggande.

ARTIKELN HANDLAR OM