Ambulanser åkte fel till skjutolycka

NYHETER

Kom fram först efter 30 minuter till skjutfältet utanför Skövde. Soldaten dog på väg till sjukhuset

Det tog 30 minuter för ambulanserna att ta sig till skjutfältet utanför Skövde igår.

Orsaken var att man fick fel koordinater och körde nästan en halvmil fel.

Den 20-årige soldaten avled i ambulansen på väg till sjukhuset.

Larmet om den allvarliga olyckan kom klockan 14.21 till SOS Alarm i Göteborg. Det var militären från skjutfältet som begärde ambulans.

Enligt TV4 Skaraborg rullade två ambulanser först sju minuter senare ut från stationen i Skövde ner mot det mycket stora skjutfältet, som är cirka 7,5 gånger 7,5 kilometer stort..

Förarna körde efter koordinatorer man fått från SOS, men hittade varken soldater eller skadade.

– Tyvärr fick vi fel koordinat, säger Jan Eriksson, ambulanschef i Skaraborg, till TV4 Skaraborg.

– Ambulanserna var nog tre till fyra kilometer från olycksplatsen.

Kraftigt försenade

Ambulanspersonalen ringde, enligt Eriksson, upp SOS Alarm för att få en noggrannare vägbeskrivning. Och SOS ringde i sin tur de som larmade.

Ambulanserna nådde fram 14.58. Det innebär att det tog exakt 30 minuter att komma fram när de första sju minuterna räknats bort.

Eriksson gör bedömningen att det normalt skulle ha tagit mellan 10 och 15 minuter.

– Det är alltid frustrerande för vår personal att inte komma fram direkt. Antingen har SOS Alarm angett fel eller också den som ringt och larmat, säger Jan Eriksson till TV4 Skaraborg.

P O Lind, som är chef i beredskap vid SOS Alarm i Göteborg, kunde på torsdagskvällen inte kommentera uppgifterna. Via en driftsledare på larmcentralen säger han till TT att det kan först ske under fredagen när man gått igenom alla aktuella band.

Under torsdagen hölls tysta minuter vid två tillfällen vid Skaraborgs regemente P4 i Skövde för den 20-årige soldaten. Den pluton som soldaten tillhörde besökte olycksplatsen.

Minnesstund på fredagen

– Det är självklart att det är väldigt tryckt stämning överlag. Alla tänker på mannens familj och anhöriga i första hand, säger Eva Nilsson vid informationsavdelningen på Skaraborgs regemente.

Under fredagen ska hela kompaniet ha en minnesstund.

Polisen i Västra Götaland inledde på torsdagen en förundersökning för att ta reda på det exakta händelseförloppet. Statens haverikommissionen har anlänt för att på olycksplatsen bilda sig en uppfattning om vad som har hänt.

Soldaten träffades i ryggen i höjd med skulderbladet, troligen av en rikoschett.

– Den första undersökningen tyder på att kulan gick rakt genom kroppen och ut på framsidan, säger Ulf Sjölander vid länskriminalen.

aftonbladet.se/TT