Svidande kritik mot rikspolischefen

NYHETER

”Han saknar all insikt om polisarbete”

Rikspolischef Stefan Strömberg förstår inte hur polisen arbetar.

I en debattartikel i Dagens Nyheter riktar polisfacket svidande kritik mot sin högste chef.

Nu kräver de att justitieminister Beatrice Ask (m) agerar.

Foto: Stefan Strömberg

Stefan Strömberg får ett bottenbetyg efter tre år som polisens högsta chef. På punkt efter punkt sågas hans insatser av ordföranden för polisförbunden i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Anders Westlund, Björn Engblom och Charlie Magné vänder sig direkt till Strömbergs chef, justitieminister Beatrice Ask.

De vill ”med detta brev uppmärksamma dig på ett mycket utbrett missnöje med rikspolischefens agerande mot polismyndigheterna i våra län. Det gör att vi polischefer känner stor oro för verksamheten i framtiden.”

Saknar kunskap

Rikspolisstyrelsen saknar kunskap om den grundläggande polisverksamheten. Monolog går före dialog.

Ledningen tar inte hänsyn till lokala förhållanden och förankrar inte sina beslut. Polisens nya, vänligare, uniform tas som ett exempel.

Stefan Strömberg kräver av poliserna att leverera mer, men utan att uppmuntra och utan att förstå hur polisen arbetar. ”Det torra och stela budskapet bidrar snarare till olust och ovilja,” skriver artikelförfattarna på DN Debatt.

Ledningen tar inte reda på varför polisorganisationen presterar för lite. I debattartikeln ger man själv svaret genom att peka på föråldrade datasystem och administrativa system.

Rekordlågt förtroende

Westlund, Englund och Magné konstaterar att allmänhetens förtroende för polisen är rekordlågt. De lägger en del av skulden på chefen Stefan Strömberg. Hans tal om att måttet på effektivitet går att mäta i antalet gjorda utandningsprov inte går ihop med allmänhetens önskan om att polisen ska ägna sig åt trygghetsskapande åtgärder.

Nu vänder de sig till Beatrice Ask för att ”polischefer och personal i en acceptabel arbetsmiljö åter ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.”

I dag träffar justitieministern rikspolischef Stefan Strömberg. Om debattartikeln kommer att tas upp är inte känt.