Lista: Butiker som har fuskat eller slarvat

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är butikerna som har salufört gammal mat, fuskat med datummärkningen eller har fått kommentarer vid inspektioner en eller flera gånger under de senaste två åren. Det är upptäckter som har gjorts av kommunernas livsmedelsinspektörer och som i många fall har lett till uppföljande inspektioner. Några av butikerna har i dag nya ägare och några enstaka finns inte längre.

Produkter med utgångna bäst före datum får säljas till konsumenten endast om de är väl märkta som utgångna. Det är företagarens ansvar att informera, och inte vilseleda konsumenten.

ALINGSÅS

Hemköp Bohlins Livs - 28 mars 2011

"Korven märks med datumet för märkningsdagen vilket inte stämmer med de uppgifter som Ericssons chark lämnar tillsammans med korven vid leveransen. Inte heller uppgifterna om bäst före-dagen på etiketten stämmer med vad tillverkaren uppgett."

(Sveagatan 8)

Ekobutiken Planeten - 17 maj 2011

"Geta-ost och Färtskost franska örter från Lillängens Gårdsmejeri saknade uppgifter om bäst före dag."

"Ägg säljs i lösvikt utan information om..//..datum för minsta hållbarhetstid (bäst före-datum)"

(Plangatan 7)

ANEBY

Aneby Resecentrum - 6 september 2010

"En stor del av chokladkakorna samt en kartong med choklad var utgångna sedan 1/7, 1/8 och 1/9 etc"

(Järnvägsgatan 55)

Ica Supermarket - 30 september 2010

"Utgångna bäst-före-datum såldes som korta varor. Ex. viktväktarnas falukorv med utgångsdatum 9/9 -10. Angående Bernt och min diskussion om försäljning av varor med utgången bäst-före-datum...Att sälja med utångna bäst-före-datum är ok, men det ligger på säljarens ansvar att veta att dessa inte är otjänliga eller farliga för hälsan...//...Hur vet man det? Vad har man för beräkningar som visar att det inte är otjänligt eller farligt?"

(Storgatan 54)

BERG

Skålans Livs - 10 augusti 2011

"Köttfärs med passerat sista-förbrukningsdatum saluförs samt en del mejeriprodukter och torrvaror efter bäst-föredatum."

(Skålan 210, Åsarna)

BOLLEBYGD

Ica Persson -10 november 2011

"Kycklingen säljs varmhållen men det står att det är en kylvara på förpackningen, detta gör att även bäst före dagen är felaktig då den är anpassad efter en nedkyld produkt."

"Bitad frukt och grönt saknar märkning".

(Gästgivaretorget)

BROMÖLLA

Ica Maxi - 27 april 2011

" "6 Croissants" (Sara Lee) - bäst före-datumet på förpackningen är passerat (19/4/2011). Det är tillåtet att sälja livsmedel efter angivet hållbarhetsdatum, men då måste ni som säljare ha gjort bedömning av livsmedlets hållbarhet. Hur lång tid efter passerat bäst före-datum är livsmedlet ok att äta?"

(Tians väg 4)

EKERÖ

Matöppet, Mälarö Torg - 4 maj 2010:

"Vid inspektionen upptäcktes att det i kylrummet låg oförpackad strömming (hel och filé) som luktade illa och var "torr". I kylrummet fanns även oförpackat kött och fisk (oxfilé, benfri fläskkotlett, färdigstekta köttbullar, en hink med kräftmarinerad sill) med utgången bäst-före-datum. T.ex. fanns det oxfilé med bäst-före datum i augusti 2009 och köttbullarna hade ett bäst-före-datum 23/10 2009."

"Vid inspektionen upptäcktes att det i en kyldisk i butiken låg butiksförpackad benfri fläskkotlett (ej vakuumförpackad) med förpackningsdag 29/4 2010 och bäst-före datum 29/5 2010. På fråga varför de satt så lång hållbarhet på köttet kunde de inte svara på."

Butiken nedlagd.

(Mälarö torg 5)

ENKÖPING

Coop Forum - 5 juli 2011

"H ringde och var mycket upprörd över att han köpt ersättningsmjölk som var två månader för gammal till sitt nyfödda barn. Barnet hade fått mjölken under en månad och blivit så dålig att de behövt söka läkarvård. På sjukhuset upptäcktes att mjölken var gammal. H kontaktade verksamheten som erbjöd honom 500 kr i kompensation."

"Kontaktade verksamheten för att diskutera klagomålet om gammal mjölkersättning. Fick prata med Hans Löfgren då Anders Ohlsen är på semester. HL sa att de ska prata med varje avdelningsansvarig och gå igenom vilka rutiner som finns och om de behöver förändras. HL sa att rutinen är att nya produkter ställs bakom äldre produkter och att utgångsdatum då kontrolleras. Vissa produkter, som denna, får de leveranser av väldigt sällan."

(Östra Ringgatan 21)

A-Livs Enköpings Hälsokost – 8 oktober 2010

"Ett flertal produkter hade utgånget bäst-före datum."

(Kungsgatan 17)

Bergskiosken - 29 mars 2012

"Fyra stora läskflaskor i den stora Coca-Cola kylen hade etiketter som var täckta med stora mögelfläckar. Flaskorna hade ett passerat bäst före datum. Dessa flaskor plockades bort och innehållet hälldes ut vid kontrolltillfället. Hyllplanen flaskorna hade stått på hade också mögelfläckar."

(Bergsgatan 9 B)

ESLÖV

Sallerups lågprismarknad - 15 september 2011

"Miljöavdelningen kontrollerade den 15 september 2011 Sallerups Lågprismarknad med anledning av inkommet telefonsamtal/klagomål till miljöavdelningen. Kunden har under v 36 -2011 varit i butiken för inköp och noterat att butiken saluhåller Sankta >Maria Tortilla Herbs & Garlic 380 g där produkten bäst-före datum var 29-06-2011.  Kunden informerade detta för butikspersonalen, som då plockar bort varorna från hyllan. Måndagen 13 september 2011 var kunden åter i butiken för inköp och noterade att butiken saluhåller Sankta Maria Tortilla Herbs & Garlic 380 g , med bäst-före datum 29-06-2011. Kunden ringer till miljöavdelningen den 14 september 2011.

Vid den oanmälda offentliga livsmedelskontrollen den 15 september 2011 med butikschef Yngve Person hittas 10 till 20 förpackningar av Sankta Maria Tortilla Herbs & Garlic 380 g där produktens bäst-före datum var 29-06-2011 finns till försäljning. "

(Sockenvägen 2)

FALKENBERG

Pressbyrån, Stortorget - 17 maj 2011

"Ett tjugotal flaskor av Vitamin Well Care samt enstaka flaskor av Vitamin Water hade paserat bäst-före-dag med mellan två veckor till sju månader".

(Stortorget)

FORSHAGA

Antons Nöjesbutik - 6 december 2011:

"I butiken fanns flera produkter med utgångna bäst före datum till salu, bl. a cashewnötter, BBQ mandlar, Tropical Nötmix, dipmix och chokladkakor.

(Bruksgatan 10 B)

FÄRGELANDA

Preem, 172:ans servicecenter - 27 september 2011

"Frysta varor saknade märkning med innehåll och datum"

(Uddevallavägen 13)

GÖTEBORG

Fiskcentrum - 22 februari 2012

"Vid ordinarie inspektion den 22 februari 2012 i Fiskcentrums butik på Gitarrgatan 5 observerades att fisksoppa som tillagats i lokalen dagen innan såldes i plastburkar utan märkning och uppfyller därför inte lagstiftningens märkningskrav."

(Gitarrgatan 5, Västra Frölunda)

Satco - 23 februari 2012

"Vid ordinarie inspektion den 23 februari 2012 i Satco Sweden Asia Trading Company lokal på Södra Larmgatan 6 observerades ett flertal produkter som inte uppfyller lagstiftningens märkningskrav. Några produkter såsom gårdagens frallor och baguetter saknade märkning helt"

(Södra Larmgatan 6)

M O Livs - 24 februari 2012

"Vi konstaterade följande brister och dessa åtgärder kan komma att krävas: Att rutin för varor med utgånget bäst före datum omarbetas och förankras i verksamheten. Flera varor med passerat bäst före datum noteras vid inspektion. En del varor saknar märkning med att bäst före datum passerat, en del varor har passerat sitt bäst före datum med flera månader. Eftersom kontroll och märkning av varor som passerat sitt bäst före datum är bristfällig, kan detta innebära risk för kunden som köper varan. När livsmedel passerar angett bäst före datum kan detta innebära att kvalitén på livsmedlet försämras, och risk för mikrobiologisk tillväxt finns."

(Komettorget 1)

Somi Livs -19 augusti 2011

"Inspektionen gjordes med anledning av ett klagomål som inkom 11 augusti 2011. Klagomålet gällde att butiken bl.a. säljer varor som passerat bäst-föredatum. Viss del av klagomålet är befogat."

"Som exempel hade gräddfil en bäst-föredatum på 8 augusti och 19 augusti utfördes kontrollen. På förpackningar med ris saknas hållbarhetsdatum trots att det står hänvisning till att hållbarhetsdatum finns på förpackningen."

(Lammelyckan 17)

HALMSTAD

Östra Lyckans Livs o Video - 26 augusti 2010 och 6 mars 2012

"För livsmedel som passerat bäst före dag gäller att företagaren gjort en bedömning av om de fortfarande är säkra, i ert fall hade produkterna gått ut i datumet samt förvarats i för hög temperatur, det sistnämnda resulterar i att hållbarheten förkortas mycket snabbare, detta hade missats i er temperaturkontroll. Även andra produkter med datum som gått ut hittades i hyllorna, tex. Hjortronsylt med bäst före 2008, maränger 2010-06-13 och skorpor 2010-07-10."

"Efter ett anonymt klagomål av försäljning av produkter med utgånget datum, i detta fall minimajs med bäst före 2010, besökte miljö- och hälsoskyddskontoret butiken, det kunde konstateras att det fanns en hel del produkter med utgånget datum, en del var märkta med röd prislapp, en del med kort datum och vissa var inte märkta alls. Innehavaren berättade att han alltid informerar i kassan att det är kort datum på varorna med röd prislapp. Detta skedde inte när den klagande kunden köpte  sin vara. Det fanns även fiskbullar som hade bäst före datum 2010. Innehavaren kan inte verifiera att produkterna är tjänliga trots att datum gått ut. Det är tillåtet att sälja med kort datum, men då måste detta klart och tydligt framgå för kunden."

(Kungsvägen 59B)

Ica Nära Oskarsström - 19 augusti 2010

"En kund har tidigare påpekat till personalen i butiken att de har varor som har gått ut i datum i frysen, trots detta hade de inte åtgärdat problemet, varvid kunden ringde MHK. Vid inspektionstillfället hittades produkterna med "bäst före 26-12-2009" i frysdisken."

(Köpmansgatan 1, Oskarsström)

HELSINGBORG

Olympiakiosken - 5 mars 2012

"Ett flertal sorter förpackats godis var inte korrekt märkta enligt gällande märkningsföreskrifter. Ett 20-tal olika sorters godis i lösvikt saknade märkning. Bäst-före-datum var bortklippt eller överstruket på förpackat godis."

(Magnus Erikssons gata 8 A)

HULTSFRED

Matöppet Järnforsen - 2 maj 2011

"Vissa köttprodukter hade dubbla etiketter, etiketterna visade olika förpackningsdatum".

(Storgatan 31A)

Ishtar Livs - 25 januari 2011

"Bröd från Modern Orient Bageri AB saknade damtummärkning".

(Storgatan 79)

HÄLLEFORS

Måltidens hus - 28 september 2011

"Bäst före-datum saknades på ett flertal livsmedel"

(Sörälgsvägen 6, Grythyttan)

HÄRNÖSAND

Ica Kvantum Härnöhallen - 19 november 2010

"Den rengöringsbrist av kvarnen som uppmärksammades vid kontrollen bedöms som allvarlig. Om malning fortsätter utan att rutiner finns, följs och är ändamålsenliga kommer Samhällsförvaltningen att vidta sanktion, dvs Samhällsförvaltningen kommer att förbjuda malning av köttfärs."

(Gånviksvägen 6)

JÄRFÄLLA

Västerby Närbutik - 1 augusti 2011

"Vissa livsmedels "bäst före datum" hade passerats."

(Månadsvägen 39, Jakobsberg)

Riddarspelet - 23 februari 2012

"Vissa livsmedels "bäst före datum" hade passerats. Bland annat fanns energidrycker som Power drink från 2011-04-20, Burn energi drink från 2011-10-03 och Dajm choklad från 2011-08-18. En del godispåsar saknade datummärkning."

(Riddarplatsen 29)

Ica Gänget - 16 november 2010

"Rutiner för hantering av livsmedel med utgångna datum var bristfällig. På följande livsmedel, dinkelmaltvete och Coleslaw, hade märkningen bäst före dag passerats. Det fanns en skylt med vilseledande påståenden. Ursprungsmärkningen från kakorna överensstämde inte med skylten. Datummärkning var inte korrekt på följande varor, makrill, strömming och revbensspjäll."

(Kallhälls Centrum)

Ica Nära Söderhöjden - 9 november 2010 och 21 februari 2012

"Rutiner för hantering av varor med utgångna datum var bristfällig. Vid kontrollen påträffades varor både med utgångna "bäst-före" datum och varor där "sista förbrukningsdag" hade passerats. Det fanns även varor som saknade datummärkning."

"Vid inspektionen noterades att butiken sålde fryst förpackat kött som var märkt som kylvara. Samtliga förpackningar hade datum för "bäst före" eller sista förbrukningsdag som hade passerats med bred marginal. Vissa produkter hade datum för "bäst-före" som hade passerats för två månader sedan."

(Frihetsvägen 50)

Coop Nära Barkaby - 8 augusti 2011

"Det saknades rutiner för att livsmedel med utgångna "bäst-före-datum" inte ska nå konsument.

(Jaktplan 1)

Ica Kvantum Viksjö - 14 oktober 2010

"Rutiner för märkning och presentation var bristfällig. Flera produkter med utgånget datum fanns på hyllorna."

"Märkning om bäst-före-datum på grillad kyckling överrensstämmer inte enligt branschriktlinjer".

(Viksjö Centrum)

JÖNKÖPING

Öxnehaga Närlivs - 28 oktober 2011

"Det konstateras vid besöket att det finns varor i disken som har passerat BF-datum och ansvarig livsmedelsföretagare kan inte redovisa hur man kontrollerar dessa varor och hur man vet att de inte är dåliga."

"Frallor ligger förpackade i plastpåse i bröddisken helt utan märkning."

(Oxhagsgatan 75, Huskvarna)

KALMAR

Nya Falkens Servicebutik - 12 januari 2012

"Utgånget bästföre datum på nedsatta varor".

(Falkenbergsvägen 27)

KROKOM

Handlarn Fjällträffen - 24 augusti 2010 och 11 mars 2011

"Oförpackade charkprodukter med mögel fanns i charkdisken. Rutin för att hålla reda på produkternas inköpsdatum och hållbarhet saknas."

"Det fanns fryst röding förpackad i plastpåsar. Dessa saknade märkning. Det är anmärkningsvärt att försäljning sker av helt omärkta produkter."

(Rötviken 4319, Föllinge)

KUNGSBACKA

Tempo Fjärås - 14 februari 2012

"Vid inspektionen uppmärksammades att personal mal ner nötkött med bäst före datum 13-02-2012 och paketerade om detta till nötfärs med sista förbrukningsdag 15-02-2012. Att mala ner och ompaketera kött och förlänga hållbarhet är inte tillåtet. Vid påpekandet av detta kasserade personalen på plats den nötfärsen som fanns kvar i exponeringskylen."

(Rajgräsvägen 24)

KUNGÄLV

Tempo Kareby - 12 december 2011:

"Sista förbrukningsdag saknas på färskt kött, endast bäst-före-datum är angivet. Livsmedel som anses som mycket lätt fördärvliga bör vara angivet med sista-förbrukningsdag."

(Prästvägen 110)

City Gross Ytterby - 9 februari 2011:

"Örtmarinerad hel kyckling från kronfågel saknade både bäst före datum och ingrediensförteckning"

(Torsbyvägen 12)

KÖPING

Ica minilivs - 21 juni 2011

"Att sätta ett bästföredatum på potatissallad på 15 dagar framåt, oavsett tillverkningsdag och när den förpackas, är både felaktigt och oredligt mot kunderna. Butiken kan inte garantera att man har så lång hållbarhet eftersom inga belastningsprover utförs.

Vid inspektionstillfället kunde inte rutiner beskrivas för hur man i den manuella charkdisken håller reda på när en förpackning öppnas och hur lång hållbarhetstid som gäller. det vill säga man saknar intern spårbarhet.

Detta innebär att kunden köper en vara där butiken varken kan styrka eller garantera kvalitén. Kunden blir dessutom vilseledd av den datummärkning som butiken sätter på."

"Vid inspektionstillfället fanns massor med infrysta kylvaror med utgånget bäst före datum eller sista förbrukningsdag till försäljning."

(Västeråsvägen 15)

LIDINGÖ

Ica Supermarket Käppala - 2 augusti 2011

"Avvikelser om märkning (grillad kyckling)..//..Bäst-före dag saknas, bara packdag anges. Det finns krav på att det ska finnas bäst före, men däremot är packdatum inte obligatoriskt"

(Holavedsvägen 1)

Ica Tryffeln - 14 juli 2011

"Granskning av märkning av grillad kyckling (SLV Riksprojekt 2011). Följande brister kunde konstateras: Bäst före dag/sista förbrukningsdag saknas"

(Tryffelslingan 2)

Vi-Sabis Matmarknad - 9 november 2011

"Märkning av grillad kyckling uppfyller inte lagstiftningens krav...//...Bäst före datum saknas"

(Södra Kungsvägen 240)

Coop Konsum - 20 juli 2011

"Vid kontrollen granskades märkning av grillade kycklingklubbor och ett flertal avvikelser kunde observeras:...//...Bäst före datum/sista förbrukningsdag saknas."

(Friggavägen 28)

LIDKÖPING

Tempo Järpås - 27 januari 2010, 23 mars 2010, 27 november 201212 och 29 november 2011.

"Ett stort antal kylvaror med passerat bäst föredatum erbjöds till försäljning. Många av varorna hade ett bäst föredatum som var flera månader gammalt. Det kunde inte visas att kylvarorna som såldes med passerat bäst föredatum fortfarande skulle vara säkra att äta."

"Kylvaror med passerat bäst föredatum erbjöds till försäljning. Inga åtgärder hade vidtagits för att kontrollera och motivera att de fortfarande skulle vara säkra att äta."

"En privatperson ringde och uppgav att han köpt kebabkött på Tempo Järpås. När kebabköttet skulle tillagas upptäcktes att köttet luktade illa och det visade sig att bäst föredatumet passerats redan innan personen köpte köttet i butiken."

"Blåmusslor som passerat sista förbrukningsdag erbjöds till försäljning. Ett stort antal kylvaror med passerat bäst föredatum erbjöds till försäljning..//..En uppsvälld förpackning innehållande plättar med passerat bäst föredatum erbjöds till försäljning."

"Vid tre inspektioner på Tempo Järpås genomförda av Miljö-Hälsa, har det noterats brister i hanteringen av kylvaror vars hållbarhetsdatum passerats."

(Storgatan 19, Järpås)

LILLA EDET

OK Q8 - 13 februari 2012

"Vissa baguetter som låg i kylen saknade märkning av bland annat innehåll och datum"

(Skansenvägen 34)

Göta Livs - 2 mars 2011

"På flertalet livsmedel hade bäst före-datumet passerat mycket långt över tiden. Flera produkter med bäst före-datum från 2009 återfanns."

"Att hitta denna stora mängden livsmedel med utgånget datum sedan flera månader tillbaka, innebär att det fanns produkter med passerat bäst före-datum på i princip alla hyllor."

(Värdshusvägen 3, Göta)

LINDESBERG

Rekar livs - 15 september 2011

"Produkter från Windmill hade bäst före-datum 2007-12. Produkterna såldes till reducerat pris. Observera att butiken ansvarar för att produkten fortfarande är av bra kvalitet då den säljs efter att bäst före-datumet gått ut. Produkten får inte ha förlorat samk, färg, konsistens eller annat och får inte ha för hög halt bakterier."

(Kristinavägen 51)

Gårdsbutiken i Balsta - 12 oktober 2011

"Korv från Tjurskallen AB saknade kontaktuppgifter och mängddeklaration. Korven var märkt som kylvara men såldes fryst, bäst före-datumet för kyld vara hade passerat. Ägg från egen produktion saknade märkning med bäst före-dag."

(Balsta 2409, Fellingsbro)

LINKÖPING

Matöppet - 15 juni 2010

"Märkning av fisk saknades, vilket resulterade i saluförbud. Märkning av fryst kött saknades, detta tog ni bort från frysdisken. Märkning av bröd saknades."

(Valhallagatan 40)

LYCKSELE

Ica Norrmalm - 3 april 2012:

"Vid kontroll av butikens bäst-före-märkning framkommer att "Chunky Salsa" har ett datum som gått ut, 2011-11-30".

(Emausvägen 1)

MALUNG-SÄLEN

Hemköp Malung - 12 oktober 2011

"Vid kontroll i butiken uppmärksammades ett antal varor där bäst före datum hade passerats."

(Grönlandsvägen 23)

Ica Toppen - 1 december 2011 och 12 april 2012

"Vid kontroll i butiken konstaterades att: Flera livsmedel hade passerat bäst före datum. Bland annat fanns det ananas-ringar bäst före 18-10-2010 och Polenta bäst före 30-09-2010".

"Vid kontroll i butiken konstaterades att: Vid inspektionstillfället fanns flera livsmedel ute i butiken som passerat bäst före datum. Bäst före är en rekommendation från tillverkaren gällande hur länge de anser att produkten är bäst att använda. Om ni avser att sälja livsmedel efter det att bäst före datum har passerats kan det vara bra med en rutin för detta så att ni kan redogöra för hur länge livsmedel hålls till försäljning efter passerat datum."

(Högfjällshotellet, Sälen)

MARK

PeBe Mat -17 april 2012

"För att ägg ska få saluhållas måste det vara minst 7 dagar kvar till bäst-före dagen, man får inte märka om dem efter det och inte heller sälja dem till nedsatt pris."

(Kommunalhusvägen 4)

Hajoms kooperativa - 2 april 2012

"Ägg får inte saluhållas senare än sju dagar före bäst före-dagen (det är inte tillåtet att märka om med ett senare bäst före-datum). Ägg som hade bäst-före-datum 5/4 hittades vid inspektionstillfället."

(Hajoms By Mariehöjd)

MELLERUD

Konsum - 6 december 2010, 17 november 2011 och 21 november 2011

"Bäst före datum saknades på grillad kyckling. Förpackningarna var märkta med endast förpackningsdatum. Hållbarheten enligt branschriktlinjer är 3 dagar för grillad kyckling. Förpackning med grillad kyckling med kort datum som såldes till reducerat pris hade utgående datum enligt branschriktlinjer. Förpackningsdag var 30/11 inspektionsdatum var 06/12."

"Förpackade grillade kycklingfileér var märkta med för lång hållbarhetstid. Hel grillad kyckling var märkt med 3 dagars hållbarhet och grillat kött var märkt med 7-dagars hållbarhet enligt branschriktlinjer. Kycklingfileér var märkta med 7 dagars hållbarhet, samma som grillat kött. Man bör titta över rutiner för paketering och märkning."

"Bäst före datum saknades på grillad kyckling och kött. Förpackningarna var märkta med endast förpackningsdatum. Hållbarheten enligt branschriktlinjer är 3 dagar för kyckling och 7 dagar för kött".

(Storvägen 32, Åsensbruk)

Ica Supermarket Kronan - 9 december 2010

"Grillad kyckling har för lång hållbarhetstid=5 dgr. Enligt branschriktlinjer ska man märka grillad kyckling med 3 dgr."

(Landsvägsgatan 53)

MORA

Konsum Sollerön - 8 mars 2011

"Vid granskning av etiketterna efter själva inspektionen noterades att den grillade och sedan nedkylda kycklingen hade ett bäst-före-datum sju dagar efter packdag (Svensk dagligvaruhandel rekommenderar tre dagar efter packdag)."

(Soldvägen 11)

Venjans Handel - 15 december 2011

"Verksamheten fick råkorv leveerat från Mora Salt och Rökning. Enligt uppgift märktes dessa med en klisterlapp som de har sedan tidigare. Hållbarhetsdateringen sattes på 6 dagar då denna uppgift enligt Joel, har lämnats vid något tillfälle. Uppgifterna måste kontrolleras så märkningen blir korrekt. Miljökontoret har sedan tidigare uppgifter från Mora Salt och Rökning att korven har en hållbarhet på 4 dagar och att den tillverkas samma dag som den levereras."

(Tennängsvägen 5)

MÖLNDAL

Lisas Livs - 9 maj 2011

"Ett antal produkter fanns kvar på hyllorna med utgånget datum. Det är inte förbjudet att sälja varor efter utgånget bäst före datum, men butiken ansvarar för att varorna håller fullgod kvalitet."

(Midsommarvägen 2)

Ostbutiken, Medborgaregatan - 16 februari 2011 och 31 januari 2012

"Produkter från Netas Mejeri var inte korrekt märkta, bl. a saknades bäst före datum."

"Salami i den manuella disken hade bäst före datum som var passerat med fem dagar."

"Flera produkter i de manuella diskarna hade utgåpnget bäst före datum eller kort tid kvar på hållbarhetstiden."

(Medborgaregatan 6)

Netto Kållered - 12 maj 2011

"Ett paket förpackad stekt sill påträffades med bäst före datum 16/2 2011, i övrigt påträffades varor med utgånget datum."

(Gamla Riksvägen 67)

Tempel Livs - 18 maj 2011

"Ett antal produkter fanns kvar på hyllorna med utgånget datum bl. a vispgrädde 2011-05-11, kalkonsalami 2011-05-06 och skalad råg 2011-01-31. Det är inte förbjudet att sälja varor efter utgånget bäst före datum, men butiken har ansvar för att varorna håller fullgod kvalitet."

(Tempelgatan 3A)

Krokslätts Livs - 8 februari 2011

"Ett flertal livsmedel av olika kategorier; kyl-,frys- och kolonialvaror där bäst före-dagen passerat, fanns till försäljning till konsument. En del av livsmedlen har en bäst före-dag som passerats med flera månader."

(Krokslätts Torg 1)

Tempo Jungfruplatsen - 12 juli 2011

"I mejerikylen uppmärksammades enstaka varor där bäst före-dagen passerat, Arla låglaktos mellanmjölk 03 07 2011, Bravo Tropisk juice 29 juni respektive 6 juli samt Lindahls Tzatziki 02 07 2011. Bland kolonialvarorna uppmärksammades Knorr Mejongsoppa 02 2011 och diverse kryddburkar i kryddhyllan."

(Jungfruplatsen 1A)

Bengts Fisk - 6 april 2011

"Egenproducerade och färdigförpackade livsmedel saluförs med felaktig förpackningsdag. Egenproducerade och färdigförpackade livsmedel tillverkas, förpackas, lagras och förses med förpackningsdag först i samband med vägning och utläggning i disk."

(Ekenleden 4, Kållered)

MÖNSTERÅS

Matöppet Nyemålavägen - 15 december 2010

"Märkning på livsmedel som paketeras i anläggningen saknades. Det medför risk för att redligheten äventyras."

(Nyemålavägen 4, Timmersnabben)

Ica Supermarket Algots - 14 december 2010

"Märkning felaktig, uppenbar risk för att redligheten äventyras. Det fanns för försäljning färdigpackade kylvaror som frysts in i butiken. Märkningsuppgifter som till exempel hållbarhet, förvaringstemperatur etc. stämmer inte längre och får inte säljas eller lämnas ut till konsument."

(Torgatan 4, Mönsterås)

NORA

Gyttorps Livs - 20 december 2010

"Kylvaror (bl. a. julkorv, värmlandskorv, mozzarella och köttfärs) med passerat bäste föredatum/sista förbrukningsdag, fanns till försäljning i frysdisk till reducerat pris. Varor som passerat sista förbrukningsdag får inte säljas. Färdigförpackade livsmedel får inte frysas in och säljas djupfrysta eftersom det innebär att märkningen blir felaktig. Om övriga livsmedel säljs efter passerar bäst före datum är det livsmedelsföretagaren, inte leverantören, som ansvarar för produktens säkerhet och kvalitet."

(Torget 1, Gyttorp)

Narin butik - 3 november 2011

"Lösgodis i öppnade och oöppnade förpackningar som förvarades på lager hade passerat bäst före-datum. Bland annat noterades att bäst före-datum passerat på salt sill från Leaf (2008-05-15), sockerbitar från Cloetta (2008-12-26), salmiak grodor från Aroma (2007-09-25), chokladägg från Dals (2009-12-02)  och vita kalaspuffar från Er-t Godis (2008-03-30). Livsmedel i butiken hade passerat bäst före-datum. Bland annat noterades att bäst före-datum passerat på inlagda grönsaker (06/2011), konserver (2011-06-08), kakor (2011-06-09), chokladkräm (20112-04-02) och styckförpackad choklad (2011-04-17).

(Rådmansgatan 13)

Bergslagsboden - 28 augusti 2011

"Förpackade lammkotletter saknade bäst före-datum. Rökt fårfiol saknade märkning".

(Öskebohyttan 150)

NORRTÄLJE

Coop Forum Baldersgatan - 22 februari 2012

Grillad kycklingklubba: "Bäst före datum saknas för livsmedlet."

Grillade tjocka revben: "Bäst före datum saknas för livsmedlet."

Revbensspjäll tunna: "Bäst före datum saknas för livsmedlet."

Grillad fläskkotlett: "Bäst före datum saknas för livsmedlet."

Grillad fläskkarre: "Bäst före datum saknas för livsmedlet."

Grillad kycklingfilé: "Bäst före datum saknas för livsmedlet."

(Baldersgatan 25)

Coop Konsum Hallstavik - 23 februari 2012

"Vid besöket noterades att golvet under hyllorna i mejerikylen inte var rengjort ordentligt, eftersom det var dammigt samt att utgångna livsmedel påträffades på golvet, bland annat ett yogurtpaket vars bäst föredatum löpt ut år 2008 och ett paket cocosfett som löpt ut 2005."

(Gottstavägen 6, Hallstavik)

Tempo Hallstavik - 7 februari 2012

"Vid besöket framkom att samma etiketter används till både kall och varm kyckling. Dessa bör ha separata etiketter då förvaringsanvisningen och bäst före-datum är olika för de två typerna av livsmedel."

(Kustvägen 4)

NYBRO

Handelsboden i Målerås - 1 februari 2012

"Färska matvaror som passerat bäst-före datum får inte frysas om då den aktuella märkningen inte längre gäller. Det bröd som säljs styckvis saknar märkning och innehållsförteckning, vilket är vilseledande för konsumenter"

(Norra Måleråsvägen 4, Målerås)

Delikatesshuset Nybro - 16 mars 2012

"Om ett livsmedel förpackas så krävs att de föreskrivna märkningsuppgifterna finns på förpackningarna. Om bröd förpackas och fryses måste även infrysningen framgå i märkningen om det ska säljas."

(Fabriksgatan 4 D)

Coop Extra - 17 oktober 2011 och 22 mars 2012

"Varor som fryses in ska märkas med infrysningsdatum. Vissa brödsorter som säljs i butiken saknar märkning."

"Vikt och bäst föredatum behöver stå med på de handskrivna etiketterna."

(Stora Nygatan 6)

Tempo Orrefors - 21 april 2011 och 23 april 2012

"Varor med passerad bäst före datum ska sorteras bort. Man ska varken sälja eller bjuda på osäkra livsmedel (t.ex. pepparkakor till kunder).

"Rutin för kontroll av märkning med bäst före datum fungerar inte. Bäst före datum saknas på vissa förpackade godis. Chokladbars som förvarades i samma låda hade olika bäst före datum samt vissa med passerad bäst före datum."

(Smedernas väg 2, Orrefors)

NYKÖPING

Johannes Maos - 7 oktober 2011

"En privatperson kontaktade den 6:e oktober 2011 och klagade på att en bit Snickers var gammalt. Enligt uppgift var den hård och smakade konstigt. Datummärkningen hade först inte gått att hitta. När en påklistrad etikett med företagets namn och kontaktuppgifter pillades bort satt datummärkningen under etiketten. Märkningen visade bäst före 07-11-10.

Vid kontroll i butiken fanns det flera kartonger med olika chokladbitar som alla hade klisteretikett över datumet för bäst före. Undertecknad upplyste om att man kan sälja varor efter att bäst före datum passerat men att kunden måste ha tillgång till all information för att kunna bedöma om de vill betala för varor med utgånget bäst före datum."

(Östra Storgatan 2)

Gästhamnens Kiosk & Minilivs - 30 juni 2011

"Det fanns konservburkar där bäst-före-datum hade passerats för ett år sedan. Avvikelsen bedöms som allvarlig."

(Gert Fredrikssons väg 3)

NÄSSJÖ

Jerrys Spel och Tobak - 29 april 2011

"Besök på Jerrys Tobak AB med anledning av ett klagomål/misstänkt matförgiftning. Produkten klagomålet gäller heter Chokeo (chokladdryck) som är märkt med "minst hållbar till 11/1 - 2011. Chokeo med ovanstående datum säljs vid besökte på Jerrys tobak AB."

(Storgatan 29)

OCKELBO

Ica Supermarket Ugglebo - 13 januari 2011:

"Märkning saknas på livsmedel som förvaras i sval. Bäst-före-datum saknas på dressingburkar till salladerna. Hur vet kunden när dressingen är gammal och hur garanterar Ni att samtliga dressingar till kund är färska?

Mat med utgånget bäst-före-datum förvaras tillsammans med färsk mat och mat som ska beredas."

(Södra Åsgatan 15)

ORSA

Ica Supermarket, Blästgatan - 13 april 2010

"Euroshopper Parboiled matris saknade bäst-före-datum"

(Blästgatan 7)

ORUST

Hemköp Ellös - 14 december 2010

"I manuell charkdisk förvaras och säljs produkter som det inte gick att utläsa vad de hade för Bäst före datum. Det finns ingen märkning på förpackning och det finns ingen loggbok att hänvisa till."

"I charkkyl fanns bl. a en oöppnad Handlagd pressylta från Jakobsdals med Bäst Före 15-12-2010. I dag är det den 14 dec och kunden bör också ges en viss hållbarhet i sitt hem. I  charkdisken fanns 3 oöppnade källarrökt skinka utan Bäst Före, en av dessa hade spår av intorkat blod vilket kan kontaminera oskyddad charkprodukt vid kontakt. En olivmortadella med Bäst Före 15/12 2010, 3 bitar Julles bredbar pastej med Bäst Före 17/12 på en bit, vilken hållbarhet de andra två hade gick ej att utläsa. 4 förpackningar från "tallhöjdens kött och chark" saknade både Bäst före och ingrediensförteckning. Kunden har rätt att ta del av relevant information innan köp."

(Rosenlundsvägen 51)

Käringöns Matbod - 5 april 2012

"Vid kontrollen konstaterades det att det såldes frysta, färdigförpackade varor från Werners Gourmetservice som helt saknade märkning."

(Hamnen Käringön)

Addes servicebutik - 2 september 2010

"Det förekom smörgåsar där Bäst före hade överskridits.

(Norra Strandvägen 7, Henån)

Stillingöns Handel - 30 september 2011

"Frysta räkor som omförpackats från storförpackningar till mindre platspåsar saknade föreskrivna märkningsuppgifter."

(Korsvägen 318, Stillingsön)

OSKARSHAMN

Kackes livsmedelsbutik - 13 mars 2012

"Ost (Holländer, Allgäuer) med passerat bäst före-datum återfanns i kyldisken"

(Hamngatan 6)

PARTILLE

Ica Supermarket Prima - 4 juli 2011

"Vid inspektionen identifierades att fläskfärs hade omärkts med nedsatt pris, då fläskfärs efter malning endast har hållbarhet på ett dygn, så var nedsatt pris satt på en produkt som var inne på sin andra dag d.v.s. mer än 24 h. Det är olagligt att sälja fläskfärs på detta sätt, efter utgången sista förbrukningsdag."

(Skolvägen 7, Sävedalen)

Furulundskiosken - 25 november 2010

"Vid inspektionen identifierades följande produkter så som Pucko chokladdryck samt Non-stopp godis hade utgånget bäst före datum, vilket kan innebära att vilseleda konsumenten."

(Furulunds Centrum)

SIGTUNA

Ica Maxi, Arlandastad - 15 juni 2011 och 27 september 2011

"Utgånget datum på Salad Spread BF 10/6 -11"

"Utgånget datum på delikatessprodukter mm."

(Arlandastad)

Statoil Märsta - 14 december 2011

"Utgånget datum på Marabou mjölkchoklad med laktrits (BF 1/7-2011, 4/9-2011 och 28/11-2011)."

(Rondellen, Valsta, Märsta)

Ica Nära Sätuna - 9 juli 2010 och 17 februari 2012

"Flera olika livsmedel påträffades med utgånget Bäst före-datum, ex Tortilla Fullkorn 5/6-10, Gröna Cocktailbär 1/3 -09, Nutricia gröt 26/6 -10, 4/7-10, 2/5 -10."

"Enstaka varor med utgånget datum. Bristfällig rutin för kontroll av bäst före datum av dessa, ex. röd peperoni 2012-01-21, soltorkade tomater 2012-01-27."

(Stationsgatan 1, Märsta)

Pressbyrån Valsta - 4 juni 2010

"Livsmedel (Algrens) med utgånget bäst före datum, 15/4 2010. Dessa plockades bort vid kontrollen. Se över rutin för detta."

(Valsta Centrum)

Euro Asia Mini Mart - 23 juni 2010

"Flertalet varor med utgånget bäst före datum påträffades...//...Bristande rutiner angående datum och märkning"

(Nymästargränd 1, Märsta Centrum)

7-eleven Arlanda - 9 juni 2011

"Utgånget datum på smörgås Good BF 8/6 -11"

(Ankomsthall, Arlanda)

Ica Nära Lunda Livs - 7 juli 2010

"Flera olika varor med utgånget bäst före datum ex Västerviks senap, färska kryddor, bröd, kyld sås."

(Lilla Söderby 101, Vålsta, Märsta)

Pressbyrån Märsta station - 11 juli 2011

"Utgånget bäst-före på lantchips, 2011-06-22

(Märsta station)

Pressbyrån Sigtuna - 15 juli 2011

"Choklad med utgånget datum (110506)

(Stora Gatan 36 D, Sigtuna)

Ica Supermarket Sigtuna - 23 februari 2012

"Flera varor med utgånget datum hittades."

"Bristande rutiner kring sparbarhet och bäst före datum i köttchark. Vissa varor togs bort direkt."

(Stora Gatan 40 A)

Statoil Arlanda - 27 september 2011

"Bristfälliga rutiner för kontroll av utgånget datum. Utgånget datum på Bostongurka (2011-04-22), smörgåsgurka och Mums mums (2011-08-11)."

(Driftvägen 4, Arlanda)

Press stop, Arlanda - 9 juni 2011

"Utgånget datum på godis. Soft nougat, bäst före maj 2011. Dessa plockades bort direkt."

(Arlanda)

Ica Supermarket Valsta - 15 juli 2010 och15 juni 2011

"Varor med utgpången bäst-före-datum ex chark skinka, Euroshopper dressing mix 17/3 -10, Pågen chokladskorpor 25/3 -10."

"Utgånget datum på ex Brie President (denna kastades vid inspektion). Utgångna produkter i chark. Rutin för bäst före datum, övervakning följs ej helt."

(Hammargatan 6,  Valsta)

Coop Extra Märsta - 19 juli 2010, 15 juni 2011 och 27 september 2011

"Flera utgångna datum på torrvaror ex nötter 8/5-10, Soltorkade tomater 12/5 -10, Hummus (Go Green) 28/10 -09 mm."

"Sista förbrukningsdag hade gått ut för laxprodukter (13/6), och tapas i olja (solkyssar) (14/6), och kroppkakor (14/6)."

"Eftersatta rutiner för kontroll av bäst före-datum. Utgånget datum på varor som Olivio Greco (2011-09-19) och svarta vitlöksoliver (2011-09-24)."

(Västra Bangatan 2, Märsta)

Rosersbergs Spel & Service - 7 februari 2012

"Utgånget datum på godis några olika produkter. Dessa kastades, Rutin för kontroll av bäst före-datum bör ses över".

(Rosersbergsvägen 27)

Pressbyrån, ankommande Arlanda - 9 juni 2011

"Utgånget datum på drycker Chiquita apelsin, Smoothie blåbär BF 4/6 -11, 8/6 -11. Crepes skinka och ost BF 8/6 -11."

(Ankommande, Arlanda)

SKELLEFTEÅ

Palm livs - 23 maj 2011

"Bäst före datum hade passerats med god marginal på flera varor."

"Fryst "Seefood mix", bäst före datum 2010-03-16.

Fryst banankaka, bäst före datum 2011-01

Fryst fårskalle, bäst före 2010-12-14

Röda bär (förvarades i kyl) bäst före datum 2011-02. Bäst före dag var överklistrad med prislapp."

"Mycket is fanns i en del förpackningar. Frysarna var i behov av avfrostning. Plastpåse med fårskalle var öppen."

(Södra Järnvägsgatan 49C)

SKURUP

Sernerts Gourmethörna - 22 februari 2012

"I butikens frys såldes gåsblod, oxsvans samt rökt vildandsbröst helt utan märkning."

"Rådjursköttprodukter var bristfälligt märkta (kontaktuppgifter saknades), kycklingprodukter salufördes som kylvara trots märkning angav frysvara med hållbarhetsdatum ett år framåt. Det sistnämnda var vedertaget hanteringssätt i verksamheten, då Karin enligt egen uppgift upplyser konsumenterna att märkningen är felaktig."

"Hälsorisk då hållbarhetsdatum på kylvara inte var korrekt. Kycklingkött märkt som frysvara såldes som kylvara. Hälsorisk då oxkött först såldes som kylvara till bedömt hållbarhetsdatum gått ut och därefter frysts in."

(Västergatan 9)

SOLNA

Vi Foodmarket Huvudsta - 8 juli 2011

"Verksamheten fryste in livsmedel innan livsmedlens sista förbrukningsdag hade passerats och använde de frysta varorna efter att sista-förbrukningsdag hade passerats. Livsmedel vars sista förbrukningsdag har passerats ska inte användas."

(Storgatan 62-64)

STOCKHOLM

Mojtabai Kiosk & Coffeeshop - 3 augusti 2010

"Vid kontrollbesöket fanns det Sandwich med utg datum 2009-09-30"

(Ropstens T-bana)

Götahallen ( Då Vi-butik, i dag Hemköp) - 9 september 2010

"Den 8 september 2010 inkom en anmälan om misstänkt matförgiftning gällande en kund som köpt skagenröra den 5/9 2010, ätit av den samma dag och sedan blivit sjuk. Enligt uppgift från kunden hade bäst föra datum passerat den 16/8 2010...//...Vid kontroll i butiken fanns burkar med skagenröra med passerat bäst före datum."

(Götalandsvägen 216)

SUNDBYBERG

Ör livs  - 18 januari 2011

"Skinkförpackningar med utgånget datum"

(Örsvängen 1)

Torghandlare 1, Rissne Torg - 16 juni 2011

"Finska ägg hade omförpackkats och lagts i kartonger med svensk flagga"

(Rissne torg 1)

Stop N Shop - 12 januari 2011, 20 december 2011 och 22 februari 2012

"Konsumentförpackningar med dressing i kylbänken (beredningsrummet) och bröd i frysboxen saknade märkningsuppgifter (varunamn, beredningsdag och/eller bäst-före datum).

"Konsumentförpackningar med egen dressing i kylbänken och hinkar med kokt pasta (beredningsrummet) samt påsar med bröd i frysboxen saknade märkningsuppgifter (varunamn, beredningsdag och/eller bäst-före datum).

"Två förpackade sallader med gissningsvis kyckling, cous-cous och dressing i butiken saknade helt märkningsuppgifter och togs bort. Ytterligare två likadana förpackade och omärkta sallader fanns i kylskåpet i beredningsrummet. Enligt den anställde hade de märkta etiketterna precis tagit slut. Konsumentförpackade livsmedel får inte säljas ute i butiken utan märkning."

(Järnvägsgatan 6)

Rissne Deli - 14 april 2011

"Ägg felaktigt märkta. Afrikanskt bröd saknar bäst-före datum."

(Kavallerivägen 24)

Pressbyrån, Järnvägsgatan - 16 augusti 2011

"Korv som inte ska säljas och korv med utgånget bäst före datum förvaras tillsammans med övriga livsmedel."

(Järnvägsgatan 10 A)

Ica Supermarket, Landsvägen - 22 juni 2011

"Bäst före datum på blodpudding har gått ut"

(Landsvägen 63)

SUNNE

Prästbols Handel - 9 augusti 2011

"I frysgondolen förvaras kylvaror som frusits ner i butiken. Köttet nedfruset 2010. Även fryst kött med utgånget bäst före datum förvarades i frysen. Miljöenheten har vid tidigare kontroller påpekat att det inte är tillåtet att sälja livsmedel som är hanterat på detta sätt eftersom informationen/märkningen på förpackningen inte stämmer. Kvalitén på varorna riskerar också att bli betydligt sämre."

(Prästbol 90, Östra Ämtervik)

Ica Supermarket BBB - 7 april 2011

"Fläskkött som varit fruset sedan juni 2010 låg på tining i kylrummet för att grillas och säljas. Fläskkött bör inte förvaras längre än 4-6 månader i djupfryst tillstånd eftersom härskningsprocessen på fläskkött går relativt snabbt. Att grilla och sälja kött som förvarats 10 månader i frys kan inte anses uppfylla den kvalitet som kunden kan förvänta sig. "

(Storgatan 32)

SVENLJUNGA

Ica Nära Monicanders - 31 augusti 2010:

"Utgånget datum på fryst fläskkarre och räkor i lag på burk påträffades men kasserades direkt på plats."

(Öxabäcksvägen 7)

SÖDERHAMN

Mayrams butik - 6 juli 2011

"Ett flertal varor hade utgånget bäst före datum."

(Åsbäcksgatan 22)

Ica Kvantum - 21 september 2010 och 18 maj 2011

"Hel Ridderheims Källarrökt skinka och en del salami i charkdisken har utgånget datum. En del av skinkorna saknade även märkning och hade kort sista förbrukningsdatum 25/9 till 1/10 2010. Märkning på öppnade pålägg var bristfällig. Samtliga av personalen bör veta datum då påläggen öppnades/förpackningen bröts och produktens hållbarhet vid försäljning av pålägg och dylikt över disk. Det är viktigt att kunden får korrekta märkningsuppgifter på etiketten vid köp i den manuella disken."

"Flera varor som var till försäljning på fullpris hade passerat bäst före datum, exempelvis Grön pepparsalami och Lönneberga kokta & griljerade skinka."

"I charken noterades att de bitar av en camembert-ost som delats och paketerats om av Ica endast innehöll information om produktens märke, men saknade all annan märkning som är nödvändig för att kunden ska kunna göra ett medvetet val".

(Stickvägen 5)

Preem Söderhamn "Butiken" - 20 oktober 2010

"Dressingen till salladerna saknar fortfarande märkning. Enligt uppgift jobbar man på detta centralt och det kommer troliugtvis åtgärdas innan jul."

(Pinassvägen 2)

Handlarn Flöjeln - 11 maj 2011

"Gurka och vitkål i grönsaksavdelningen var mögliga, och räkor i lag hade utgången "bäst-före-datum". Ni bör förbättra era rutiner för hur ni ska kontrollera att de varor ni säljer är av god kvalitet."

(Sockenvägen 23, Söderala)

Coop Forum - 13 juli 2011

"Flera livsmedel hade utgånget datum:

I de lådor som finns ovanför charkuterierna hade flertalet livsmedel utgånget datum, exempelvis inlagda oliver och soltorkade tomater i olja från Thomas Luttgenau Gourmetgruppen samt Delikatessmarmelad Havtorn (bla. bäst- före datum 15/4 -11 och 2/5 -11).

I avdelningen "Världens mat" fanns flera varor med utgånget datum exempelvis Baba Ganousch (bäst före utgången av 2010) och Kalkonpastej Argeta (bäst- före datum 12/2 -11).

I avdelningen med sylt hade flera varor utgånget datum, exempelvis Den gamlefabrik fikonmarmelad (bäst före datum 25/5-11), Finnerödja jordgubbssylt (bäst före datum 24/6 -11)."

(Stickvägen 7)

SÖDERTÄLJE

Tempo Fornhöjden - 29 september 2010

"5 paket Nötnjure återfanns till försäljning vid kontrollen den 29/9 -10. Sista förbrukningsdag för dessa var 27/9-10."

(Fornhöjdsvägen 2)

Ronna Livs Matrebellen - 28 april 2011

"Kikärtornas bäst före datum har flyttats fram med 3 månader. Detta strider mot Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien."

"Dubbla märkningsuppgifter på några köttprodukter. Dels fanns den ursprungliga märkningen och dels fanns ytterligare en märkning som företaget klistrat dit med andra datum än de ursprungliga."

(Robert Anbergs väg 33)

Ica Maxi Södertälje - 7 juli 2010

"Morotskaka Delicato, bäst-före 09-06-2011 - frysvara högst 18°C. Hållbarhet efter upptining 4 veckor i kyl. Förvarades i kyl vid inspektion. Dubbla datummärkningar, till exempel ett livsmedel som  som märks med bäst före-dag både som frysvara och som kylvara bedöms som otydlig och vilseledande och är därför inte tillåtet."

(Genetaleden 9)

TIERP

Ica Tallen - 9 november 2010

"Brister i datumkontroll upptäcktes. Melatin till sockerfri sylt hade bäst före-datum 07-11-2008. Salladsräkor på burk hade bäst före-datum 09-2010."

(Hamravägen 2, Månkarbo)

TROLLHÄTTAN

Coop Forum, Överby - 1 december 2011

"Grillade kamben saknade ingrediensförteckning. Är det rimligt att ha 5 dagars hållbarhet på varmhållna kamben? Kylvara högst +4°C på varmhållna kamben?"

(Överby)

UDDEVALLA

Dalabergs Livs - 4 januari 2012

"Varor med skyltning "kort datum"  såldes med bäst före datum som var långt överskridet. För att sälja varor som har passerat bäst före datum krävs att verksamhetsinnehavaren kan visa dokumentation på att produkten är säker ur mikrobiologiskt avseende."

(Lillbräckegatan 1)

Omaris Livs - 19 juli 2011 och 22 augusti

"Det saknas helt och delvis märkningsuppgifter på förpackade livsmedel, exempelvis biffar, köttspett, kryddor, ben, lammhuvud, fransyska, sågade kalvfötter, kalkon m.m."

"Bäst-före datum saknas på förpackade livsmedel"

"Infrysningsdatum saknas på förpackade livsmedel"

(Bastionsgatan 34)

UPPLANDS BRO

Ica Supermarket - 27 mars 2012

"Inkom för ca 2-3 veckor sedan tel-samtal, klagomål på försäljning av varor som bäst-före dag har passerats som inte tillkännagivits för kund."

"Uppföljning av klagomålet genom insp. De varor som hade kort datum eller varor där bäst-före dag passerats var märkta och prisnedsatta. Dock var upplysningen på en del varor bristfällig, endast nedsatt pris och ej info om att varans bäst-före dag passerats eller var kort."

"Inkom samtal till MK ånyo om sak som ovan. Nu gällde det även köttfärs som gått ut, men säljs till nedsatt pris, även kassler och andra charkuterier där datum gått ut, säljs utan upplysning till kund."

(Bro Centrum)

UPPLANDS VÄSBY

Statoil, Kapellvägen - 27 september 2010:

"Livsmedel med passerad sista förbrukningsdag hittades."

(Kapellvägen 1)

VAGGERYD

Lagahallen - 17 mars 2012

"Bristande märkning noterade på färdigförpackade livsmedel t.ex noterades att delad melon helt saknade märkning och att märkning av nedkyld grillad kyckling var ofullständig."

"Enligt märkningen var kycklingen packad 2011-03-17 med ett bäst före datum 2011-03-22. Märkningen har ändrats till Svensk dagligvaruhandels rekommendationer packdag + tre dagar."

(Sturegatan 25)

VALLENTUNA

Ica Kvantum, Tuna torg - 14 februari 2011, 26 september 2011, 26 oktober 2011 och 18 november 2011.

"Ost som var ompackad i butiken saknade datummärkning."

"Skagenröra utan datum- och innehållsmärkning konstaterades i kylrummet."

"I frysrummet konstaterades frusen lax med bäst-före-dag den 30 juni 2011. Det är viktigt att komma ihåg att produktkvalité försämras ju längre tiden går efter bäst före-datum tiden och producenten ansvarar inte för kvaliteten efter att bäst-före-datumet passerat."

"En del av bristerna har åtgärdats. Men frusen fisk med bäst före datum passerad den 30 juni 2011 var fortfarande förvarad i frysen, trots att företagaren lovat att bli av med produkten. Vid inspektionen upptäcktes frusen fisk utan någon som helst märkning."

(Tuna torg 17)

Coop Extra - 18 maj 2010 och 18 februari 2011

"Livsmedel så som matjessill, skagenröra, räksallad mm saknade innehålls- och datummärkning. Datummärkning är viktig för att utläsa livsmedlets hållbarhet."

"Egenproducerade livsmedel så som skagenröra och annat som förvarades i kylrummet saknade innehålls- och datummärkning. Laxfilé med sista förbrukningsdatum passerade (den 15 och 17 februari 2011) förvarades i kylrummet utan vidare information."

(Tuna torg 14)

VINDELN

Sjöbloms Hantverkshörna & Kuriosa - 25 februari 2011

"I en frys ute i butiken förvarades livsmedel med utgånget datum. Exempel skivat smörgåspålägg rökt skinka, bäst före 2010-08-31, kassler, bäst före 2010-11-22."

"Ett livsmedelsföretag får aldrig släppa ut otjänliga eller osäkra livsmedel på marknaden."

(Blå Vägen 69)

Ica Skivsjö - 9 november 2010

"I flera frysar samt i mejerikylen förvarades varor med utgånget datum. Det är inte tillåtet att sälja varor med utgånget datum."

(Skivsjö 3415)

VÄNERSBORG

Tempo Brålanda - 21 juli 2011

"Ni förpackar köttfärs och enligt förvaringsanvisningarna ska den förvaras i högst 6° och den har ett bäst-före-datum på 2 dagar. Köttfärs är en känslig produkt. Enligt gammal praxis rekommenderar man att den ska förvaras i max 4° och förbrukas inom 1 dygn om den inte är förpackad i modifierad atmosfär. För köttfärs brukar man därför ange sista förbrukningsdag. Som förpackare ansvar ni för att produkten  håller högsta kvalitet fram till utgånget hållbarhetsdatum. Om man anger bäst före dag ska produkten dessutom vara tjänlig ytterligare några dagar."

(Allégatan 1, Brålanda )

ÅMÅL

Bills Grill and Mini mart- 15 augusti 2011

"Stickprovskontroll av datummärkning ute i butiken gjordes och flertalet produkter exponerades för kund trots att de passerat bäst före datumet. Miljökontoret bedömer att en översyn bör göras omgående, vilket enligt Karl-Erik var planerat att bli morgondagens första arbetsuppgift. Märkning av livsmedel som omförpackats och frysts in på nytt var bristfällig - vilket påpekats förut."

(Lilla Mossen 120)

Sjömatsmästarna i Ica Supermarkets butik - 17 november 2011

"Miljökontoret utförde stickprovskontroll av märkning, flera brister noterades inom detta kontrollområde, ex såser och röror som omförpackades i Åmål hade inte samma hållbarhetstid på kundetikett som rekommenderad hållbarhet på hinken. Miljökontoret bedömer att verksamheten bör se över sin märkning, detta för att säkerställa att kunden får rätt information och inte vilseleds."

(Mellanbrogatan 10)

ÅRE

Nabocash, Storlien - 30 november 2010:

"På kylt fläskkött hade bästföredatum senarelagts genom att klistra över den äldre etiketten med ny etikett och nytt datum (bästföredatum hade ändrats från 2010-12-07 till 2010-12-21)."

(Storlienvägen 151)

ÅSELE

Ica Supermarket - 30 april 2010

"För den grillade kycklingen angavs för lång hållbarhetstid (7 dagar), men detta ändrades till 3 dagar vid besöket"

(Centralgatan 32)

ÖDESHÖG

Handlar´n i Hästholmen - 1 december 2011:

"Vid inspektionstillfället återfanns två schnitzelförpackningar i ena frysen i butiken med ett bäst före datum i oktober.././...Varor med passerat bäst före datum får saluföras om verksamheten kan garantera att varan är säker. Annars bör varor med utgången datum inte säljas."

(Hamngatan 2)

Publicerad: