Meteorologer: Mildväder – hela vintern

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Tyvärr, alla vinterälskare.

Det blir nog inte roligare än så här i år.

Räkna med att det blir 2-3 grader varmare än normalt resten av vintern.

Den rekordmilda starten på vintern håller i sig, enligt meteorologerna på Meteorologisk Institutt i Oslo.

Störst avvikelse blir det i Värmland och Dalarna. Där det blir hela 3 grader över det normala enligt den tremånadersprognos för januari- mars som presenterades i dag.

– Hittills har de här prognoserna stämt ganska bra. Men man ska ha klart för sig att det bara handlar om sannolikheter, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Klart.se.

Grön vinter halva Sverige

Den nya norska prognosen visar en genomsnittlig avvikelse från normaltemperaturen för tremånadersperioden. Den säger däremot inget om hur varmt eller kallt det kan förväntas bli under de olika månaderna. Den säger heller inget om nederbördsmängder.

– Det innebär att det kan vara sex grader under medelvärdet en dag och sex grader över nästa. Vädret kommer att växla, precis som tidigare, men det växlar kring ett högre medelvärde, säger Martin Hedberg.

Det amerikanska väderföretaget WSI sa redan i november att årets vinter i Norden sannolikt skulle komma att bli den varmaste sedan 2007. 

Om prognoserna stämmer får vi räkna med en grön vinter i hela Götaland och större delen av Svealand, där medeltemperaturen under januari till mars är ett par tre minusgrader.

40 prognoser

Säsongsprognosen bygger på 40 olika prognoser från det europeiska vädercentret i Reading i England. Sedan 2009 har de här långtidsprognoserna från norska Met bara visat ordentligt fel vid ett tillfälle, nämligen förra vintern då vinterprognosen 4-5 grader låg över verkligheten.

– Det är en mycket hög träffsäkerhet, men det är fortfarande bara en prognos, säger Martin Hedberg.

Publicerad: