Hjälpte Taimour Abdulwahab att öppna bankkonton

avZendry Svärdkrona

254 personer kommer kallas för att vittna mot Taimour Abdulwahabs medhjälpare i Skottland.

Bland bevisen finns bilder i en anteckningsbok på komponenter som den svenska självmordsbombaren senare använt till sina bomber.

Vittnesmål från Abdulwahabs änka kan också komma att vara bärande i rättegången.

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
DÅDETS ENDA OFFER Taimour Abdulwahab sprängde sig själv mitt i julruschen på Bryggargatan i Stockholm. Sveriges första självmordsbombare skördade bara ett enda offer – han själv.

Hans identitet har varit omdiskuterad, han har gömt sig bakom åtta olika namn. Nu har skotska myndigheter återigen justerat namnet på Taimour Abdulwahabs medhjälpare i Skottland till Nazzedine Menni.

Han skulle framträda i rätten på onsdag, men med kort varsel flyttades förhandlingen och hölls i stället i fredags. Aftonbladet har tagit del av dokument från den stängda förhandlingen som visar att åklagarsidan planerar att kalla 254 personer som ska vittna mot den misstänkta terroristen.

Bland annat kallas en expert för att tolka och analysera ”elektronisk kommunikation” mellan Menni och Abdulwahab.

Bok med foton

Ett nytt bevis mot Menni som nämns i domstolsdokumenten är en bok med fotografier på olika komponenter som Abdulwahab senare använt vid tillverkningen av sina bomber.

Dessa komponenter finns fortfarande i svenska myndigheters förvar och åklagarsidan har blivit avrådda från att begära att bevismaterialet transporteras till Storbritannien eftersom de fortfarande innehåller explosiva ämnen.

I stället kommer man be svenska myndigheter om hjälp med att dokumentera bevisföremålen så noggrant som möjligt för att kunna använda dem som bevis i rättegången.

I domstolsdokumenten från fredagens förhandling framkommer också att Abdulwahabs änka, Mona Thwany, som flera gånger förhörts av polis, också vid dessa tillfällen förevisats olika föremål. Vilken typ av föremål det är som hon visats och frågats ut om specificeras inte, men Mennis försvarare har begärt att få också få se dem i god tid inför rättegången.

Öppnat bankkonton

Menni står åtalad för att ha hjälpt den svenska självmordsbombaren bland annat genom att ha öppnat bankkonton under flera falska identiteter. I åtalet anklagas han för att tillsammans med Taimour Abdulwahab och andra icke namngivna personer ha konspirerat för att begå terrorbrott, inklusive bruk av explosiva ämnen med avsikt att mörda allmänhet i Sverige.

Abdulwahab och Menni ska ha haft kontakt med varandra sedan 2003. Samma dag som Taimour Abdulwahab begick terrordådet i Stockholm, den elfte december 2010, ringde han upprepade gånger till Menni, men fick aldrig något svar.

Rättegången mot Nazzedine Menni inleds den 23 april.