Sveriges vackraste hus – ingen synvilla

NYHETER

Familjen Månssons drömkåk har korats till landets snyggaste

1 av 8 | Foto: CAROLINA BYRMO
CHARMIG HUNDRAÅRING ”Jättekul”, säger Johan Månsson om att familjens villa utsetts till Sveriges vackraste. Den 100 år gamla villan känns enligt juryn ”mycket traditionell och modern på samma gång”.

I Älvsjö utanför Stockholm finns ”Sveriges vackraste villa”.

Det är ett hus som man ”genast blir charmad av”, enligt tidningen Vi i Villa som står bakom utnämningen.

– Jag är glad och stolt, säger ägaren Johan Månsson.

– Jättekul! Det finns ju väldigt många vackra villor i Sverige, säger Johan Månsson, som bor i huset med sin fru Anette och barnen Måns och Linnea.

Fiskfjällspanel

För drygt 15 år sedan köpte de huset för strax under två miljoner. Den klassiska trävillan med fiskfjällspanel har dock hela 100 år på nacken och byggdes som en jaktstuga åt bildhuggaren Carl Gustaf Ivar Cedervall, troligen med inspiration från Anders Zorns hus i Mora.

– Huset byggdes under en era när man hade tid – det tog fyra år att uppföra. Jag är glad och stolt över att vi själva inte fallit för moderna och enkla genvägar när vi renoverat, till skillnad mot hur det ofta renoveras i många andra stadsnära hus, säger Johan Månsson.

”Ytterligare 100 år”

Just bevarandet och förvaltandet av villans ursprungliga nationalromantiska stil är något som har fångat juryns intresse.

– Jag har själv byggt med tanke på att även den nya delen helst ska hålla i ytterligare 100 år, säger Johan Månsson.

Var svarttjärad

Från början var villan svarttjärad, men tidigare ägare målade huset i dess nuvarande färg, vitt, vilken de valt att behålla.

”Denna villa känns mycket traditionell och modern på samma gång – med den ursprungliga arkitekturen och den tidsenliga ljusa kulören. Det här är en villa som man genast blir charmad av!”, skriver juryn.

Ivar Nilsson