Dansk anhållen – skulle hjälpa Gaddafi fly

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:

En dansk affärsman sitter anhållen i Mexiko.

Han misstänks ha försökt smuggla in Saadi Gaddafi i Mexiko.

Saadi Gaddafi planerade att fly till Mexiko.
Foto: ap
Saadi Gaddafi planerade att fly till Mexiko.

Med hjälp av falska papper skulle Saadi Gaddafi och tre av hans släktingar ta sig in i Mexiko. Där hade de skaffat ett säker hus dit de skulle ta sin tillflykt.

Men planen misslyckades.

Dansk anhållen

I september greps två mexikaner, en kanadensare och dansken Pierre Christian Flensborg, misstänkta för att ha försökt smuggla in Gaddafi, skriver tidningen BT. De anhölls den 10 och 11 november. Det bekräftar Mexikos inrikesminister, Alejandro Poire, på onsdagen.

Enligt den mexikanska underrättelsetjänsten ska de anhållna männen ha skaffat både pass, bankkonton och säkra hus åt familjen Gaddafi. Flensborg ska ha ansvarat för logistiken.

”Lyckades stoppa planen”

Poire säger att planen var att smuggla in Saadi och hans familj i landet med hjälp av privatflygplan.

– Underrättelsetjänsten lyckades stoppa planen och upplösa det kriminella nätverk som stod bakom. De personer som vi menar är ansvariga är anhållna, säger Poire enligt BT.

Saadi Gaddafis advokat, Nick Kaufman säger att Saadi Gaddafi för närvarande befinner sig i Niger, det land han flydde till efter att Gaddafiregimen fallit i augusti. Muammar Gaddafi greps och dödades den 20 oktober, efter ett mer än åtta månader långt inbördeskrig.

Danska utrikesdepartementet bekräftar för BT att en dansk man sitter anhållen i Mexiko.

Publicerad: