Nya attacker mot Annie Lööf

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Marita Ulsvskogs tvittermeddelande skapade en diskussion i sociala medier. Många dömde ut Ulvskogs utspel.
NYHETER

Personattackerna mot Annie Lööf fortsätter.

Karin Pilsäter, före detta folkpartistisk toppolitiker, anser att centerledarens klänning liknar ett billigt panikinköp.

– Det är tråkigt att politiker deltar i detta, säger Gudrun Schyman om attackerna.

Annie Lööf gjorde igår debut som Almedalstalare - ett tal som bland annat handlade om alliansens behov av en uppfräschning.

Diskussionerna efteråt tog snabbt en helt annan vändning och mynnade ut i attacker om centerledarens utseende.

EU-parlamentariken Marita Ulvskog (S) rivstartade sin vistelse i Almedalen med att twittra "Skulle funka i Top Model, inte i verkligheten" mitt under Annie Lööfs pågående tal.

Både framträdande centerpartister och socialdemokrater reagerade kraftigt på Ulvskogs twittrande. Veronica Palm (S), ordförande i riksdagens civilutskott skrev  "Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas: Kvinnor bedöms och döms på ett annat sätt än män."

"Borde ha större medvetenhet"

Feministikonen och kommunpolitikern (FI) i Simrishamn, Gudrun Schyman, anser Ulvskogs uttalande är ett typexempel på att kvinnor betraktas ytligt medan män får stå för djup.

– Det är ett trist meddelande att skicka. Marita Ulvskog tillhör ett parti som är feministiskt, hon borde har en större medvetenhet, säger hon.

Billigt panikinköp

Marita Ulvskog var inte ensam i att attackera Lööfs utseende. Karin Pilsäter, tidigare ekonomisk-politisk talesperson för Folkpartiet, nu omvärldsanalytiker i förbundsordförandes stab på TCO, liknade Lööfs klänning vid ett billigt panikinköp:

"Klänningen ser misstänkt lik ut den jag i panik köpte på Lindex för 299 strax före 4 en lördag i april, när jag upptäckte att jag måste ha något med lite ärm på, och inte hann annat än att dra till Huddinge", skrev hon på Facebook.

"De häller hinkar med skit över en"

Marita Ulvskog gjorde under lördagskvällen en pudel och skrev på Twitter att uttalandet var dumt. När Aftonbladet träffar henne i dag är hon fortfarande ångerfull.

– Jag tyckte att det var ett dåligt tal, det var stylat och klyschigt men innehöll väldigt lite. Sedan gjorde jag en oförlåtlig koppling där man kunde tro att jag kommenterade det faktum att Annie Lööf var kvinna och ser bra ut. Att blanda ihop det på det sättet får man inte göra. Det var talet jag syftade på.

Förstår du kritiken?

– Jag har varit i politiken i 25 år, jag vet hur det är att vara en kvinnlig politiker, de häller hinkar med skit över en. Väldigt ofta gör man det genom att koppla ihop en med utseende. Därför var det väldigt fel att jag gjorde det.

"Ingen värdering i det"

Karin Pilsäter menar å sin sida att hennes facebookmeddelandet inte alls ska tolkas som någon attack mot Lööf.

– Jag konstaterade att det var likt en klänning som jag panikköpte för ett tag sedan, det låg ingen värdering i det, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag har lämnat partipolitiken och använder Facebook för vardagskommenterande.

Annie Lööf hälsar via sin presstalesperson att hon inte vill ge någon kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM