Nyheter

Forskare: Alla dinosaurier hade fjädrar

Enligt forskare ska alla dinosaurier ha haft fjädrar. Illustration: Fredrik Persson
Enligt forskare ska alla dinosaurier ha haft fjädrar. Illustration: Fredrik Persson

NYHETER

Det är högst troligt att alla dinosaurier hade en sorts fjädrar. Det säger en tysk paleontolog till TT sedan ett extremt välbevarat fossil upptäckts i ett kalkbrott i tyska Bayern.

Tyska forskare har upptäckt en helt ny dinosaurieart, ett fynd som kan komma att vända upp och ner på hur vi ser på de djur som dominerade livet på jorden för flera miljoner år sedan. Antagligen, säger paleontologen Oliver Rauhut till TT, var alla dinosaurier täckta av en fjäderliknande skrud. Även de som gjorts odödliga genom åren i filmer och böcker, som Tyrannosaurus rex.

– Antagligen var det så, även om de knappast var mindre farliga för det. Det här ändrar egentligen ingenting, förutom hur vi ser på dem.

Såg ut som en ekorre

Fyndet gjordes för ett par år sedan i ett kalkbrott i Bayern i södra Tyskland av en privatperson, men har först nu beskrivits vetenskapligt av Oliver Rauhut och hans kollegor vid Ludwig Maximilian-universitetet i München.

Arten har döpts till Sciurumimus albersdoerferi där den första delen av namnet betyder ungefär "ekorrlik".

– Namnet syftar på att dess svans var buskig, ungefär som på en ekorre. Fossilet är otroligt välbevarat och visar ett komplett skelett från en ung rovdinosaurie med flera mjukdelar intakta. Över hela "kroppen" syns dessutom tydliga rester efter en sorts fjäderdräkt.

Mellan fem och tio meter

Men dess utomordentliga skick är inte det mest häpnadsväckande, säger Oliver Rauhut. Utan det faktum att Sciurumimus inte alls var släkt med de befjädrade dinosaurier vilkas fossil upptäckts på senare år, framför allt i Kina.

– I stället är den släkt med andra stora köttätande dinosaurier. Sciurumimus blev antagligen mellan fem och tio meter lång som vuxen och det råder ingen tvekan om att denna megalosauroid är mycket närmare stammen i släktträdet än fynden i Kina som är mer perifera än vad Sciurumimus är.

Alla hade nog fjädrar

Det får Oliver Rauhut och hans kollegor att tro att i princip alla dinosaurier hade fjädrar.

– Det var nog inte fjädrar i vanlig bemärkelse utan en sorts protofjädrar, ungefär som man kan se hos dagens fågelungar. Det mesta talar nu för att alla dinosaurier hade en sådan skrud, åtminstone som unga. När de blev äldre kanske de förlorade den, det vet vi inte.

Fyndet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Pnas.

TT

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter