Isaac kan blåsa Romney på presidentposten

Foto: Mitt Romney.
NYHETER

TAMPA, FLORIDA. I samma takt som stormen Isaac drar in försämras Mitt Romneys chanser att vinna presidentvalet.

Isaac riskerar förstöra republikanska partiets fest och tar bort fokus från Romney.

Vilar det en förbannelse över republikanerna och deras partikonvent?

Palmkronorna har börjat vika sig och regnet börjat piska i ansiktet. Värre ska det bli de närmaste dagarna.

Redan har republikanerna tvingats ställa in första dagens planerade program. Konventet börjar nu först på tisdag. Av rädsla för stormen.

Förberedelserna för konventet har pågått i år och månader. USA har inte drabbats av en svår orkan på flera år. Så tajmingen av konventet måste kännas bitter för republikanerna. Även om ingen kunde förutse att Isaac skulle slå till just nu.

Luften gick ur

Precis samma sak var det för fyra år sedan. Då höll republikanerna sitt konvent i Minneapolis. Men nyhetsrapporteringen dominerades av orkanen Gustav som hotade USA och till slut drog in över Louisiana. Republikanerna kortade första dagens av konventet till bara två timmar. Ett antal gäster åkte hem.

Mycket av luften gick ur konventet även om vicepresidentkandidaten Sarah Palin lyfte stämningen en smula. I slutändan förlorade McCain stort även om ingen kan säga hur mycket det berodde på ett halvdant konvent.

För Mitt Romney är konventet viktigare än det var för McCain.

Partifesten i Tampa är tänkt att ge Romney en nystart. En chans att visa en annan och mer personlig sida. Hans tal på torsdag när han ska acceptera nomineringen betraktas som hans viktigaste i hela valrörelsen. Det sänds på bästa sändningstid i USA.

Tampa Convention Center står fejat och klart. Talarstolen är på plats, banderollerna, flaggorna och affischerna med elefanten, partiets symbol, hänger överallt. Men stämningen är dämpad.

Fokus på vädret

Konventet är normalt ett tillfälle för partiet att sluta sig samman och skapa energi och kämpaglöd nu när valrörelsen drar igång på allvar. Det ska vara fest och glädje.

Nu går alla istället och är oroliga för hur stormen kommer att påverka.

Fokus ligger på vädret istället för på Romney.

Inte bidrar den starka närvaron av polis och tungt beväpnade soldater i downtown Tampa till feststämningen. Att gå på gatorna känns nästan som att promenera runt i ett krig.

Den före detta Massachusetts-guvernören behöver all draghjälp han kan få. Obama har konstant haft ledningen med några procent i opinionsmätningarna trots att han kämpar mot den usla ekonomin och hög arbetslöshet. Normalt borde han vara ett lätt byte för en utmanare.

Men Romney har inte lyckats övertyga befolkningen om att han verkligen bryr sig om medelklassen. Han har inte kommit ut ur sitt skal.

I mediaskugga

Även om Isaac inte passerar direkt över Tampa blir det vindar med stormstyrka och kraftiga regn. Inte precis rätt inramning för festen.

Och skulle Issac slå hårt mot New Orleans eller andra platser i USA med död och förstörelse som följd så hamnar Romney i mediaskugga på sin viktigaste dag.

För att inte tala om den katastrofala pr det blir om republikanerna firar samtidigt som andra amerikaner lider svårt.