Du säljs flera gånger per dag

Reporter: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Storebror ser dig.
Och Facebook. Och Google.
Och tusentals andra företag.
Du köps och säljs flera gånger per dag.

Just nu utreder de nordiska datainspektionerna det faktum att Facebook spionerar på våra privata chattar för att kunna sälja uppgifter om oss.

Men Facebook är sannerligen inte ensamma om att övervaka oss, dygnet runt och i alla sammanhang du inte hade en aning om.
I september kommer boken ”Såld på nätet” av Fredrik Alverén där han beskriver hur du själv har blivit hårdvaluta på nätet.
– Alla vill ha gratistjänster men det finns inget som är gratis, betalar du inte med pengar så blir det med dig själv.

Säljer helt oskyldiga

De flesta har redan begripit att Facebook säljer gruppen ”kvinnor i 30-års åldern som angett att de har ett förhållande” till företag som säljer brudklänningar, förlovningsringar eller graviditetstest.

Men också till synes helt oskyldiga sidor säljer dig vidare. I boken ger Fredrik Alvarén ett exempel där British Airways inte bara kränger flygbiljetter utan också låter ett 20-tal andra företag scanna dina tangenttryck och sälja dig vidare.

När du rör dig vidare till en ny sida dyker det lägligt upp annonser som handlar om London, om det var vad du sökte på tidigare.

– Det är en hel industri som finns bakom skärmarna och konsumenterna är helt omedvetna om att de övervakas av en mängd företag dygnet runt, säger Fredrik Alverén.

”Kan finnas risker”

En amerikansk journalist undersökte fenomenet genom att hålla koll på sitt surfande under 36 timmar. Han hade 105 olika insamlingsföretag i hasorna.

Men det är väl inte hela världen att företag får veta vad jag är intresserad av? Det kan ju till och med vara bra att få erbjudanden som jag är intresserad av?

– I ett framtidsscenario kan det finnas risker. Om jag ansöker om ett banklån och banken får tillgång till alla lagrade uppgifter om mig – att jag till exempel varit inne på spelsajter – så skulle jag kanske få en högre ränta än annars.

Fredrik Alverén vill inte såga internettjänsterna.

– Det är ett fantastiskt utbud som finns men gratis är det inte, det ska man vara medveten om.

Publicerad: