Nyheter

Snattare ska kunna portas

Av: 

TT

NYHETER

Regeringen vill ge butiksinnehavare möjlighet att portförbjuda snattare och samtidigt skärpa straffen för snatteri, som i dag ses som ett mindre allvarligt brott än stöld.

På torsdagen tillsätter justitieminister Beatrice Ask en utredning som ska se över problemet och föreslå åtgärder, skriver Dagens Nyheter.

Rättsäkerhet

En av de första frågorna som kommer att lyftas fram är hur rättssäkerheten ska garanteras.

Utredningen ska vara klar i slutet av nästa år.

Lagstiftningen räcker inte

Det finns redan i dag möjligheter för handlare att utestänga notoriska snattare från en butik. Men det räcker inte, enligt justitieminister Beatrice Ask.

– Det går att porta folk i dag, men man kan inte göra så mycket om de bryter mot det, vilket gör att det blir ganska tandlöst. Det framhålls från näringslivet att det är ett problem, och då finns det anledning att titta på det, säger hon till TT.

– Vi vill ha en skarpare syn på snatteri. Det betraktas ibland som ett mindre allvarligt brott, men det är faktiskt allvarligt och det sätts också ofta i system, säger Ask.

Ändra straffskalor ses över

Regeringens utredare ska generellt se över hur det straffrättsliga skyddet för egendom kan stärkas. Bland annat ska frågan om integritetskränkning vid till exempel bostadsinbrott få större betydelse för brottsrubricering av förmögenhetsbrott.

Även straffskalorna för förmögenhetsbrott ska ses över, till exempel för stöld och skadegörelse. Utredaren ska också se över om försök till häleri ska kriminaliseras.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: