Seoul: Nordkorea redo för samtal med USA

Foto: AP/TT
Japan stöttar USA i att stoppa tre fartygen, som brutit mot FN:s sanktioner och överfört olja till fartyg med Nordkorea som destination. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Nordkorea är "väldigt villigt" att hålla samtal med USA, enligt kommuniststatens delegation på plats i Sydkorea. Det uppger det sydkoreanska presidentämbetet.

Några timmar tidigare gick regeringen i Pyongyang till angrepp mot USA för landets nya sanktioner mot den kärnvapenbeväpnade regimen.

Beskedet att Nordkorea är redo att samtala med USA kom under ett möte med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In, enligt Sydkorea. Delegationen från Pyongyang "höll med om att såväl samtalen mellan de två koreanska staterna som relationerna mellan Nordkorea och USA är i behov av förbättring", skriver Blå huset – presidentämbetet i Seoul – i ett uttalande.

Nordkorea har även tidigare sagt sig vara redo att hålla samtal med USA, men regeringen i Washington kräver att landet först ska ta konkreta steg mot att dra tillbaka sitt kärnvapenprogram.

Röt ifrån

Timmar innan det försonliga utspelet var det annat ljud i skällan, då Nordkorea röt ifrån mot USA sedan landets president Donald Trump flaggat för "de tyngsta sanktionerna någonsin" mot Pyongyang.

"Som vi har sagt vid flera tidigare tillfällen: Vi kommer att betrakta varje restriktion mot oss som en krigshandling", skrev det nordkoreanska utrikesdepartementet i ett uttalande, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kringgår sanktioner

Orsaken var att USA har bett FN att svartlista 33 fartyg och 27 fraktföretag som anklagas för att ha hjälpt Nordkorea att kringgå sanktioner som riktats mot diktaturen. Japan stöttar USA i att stoppa tre av de 33 fartygen, sedan de brutit mot FN:s sanktioner och överfört olja till fartyg med Nordkorea som destination.

Medlemmarna i kommittén har till fredag kväll på sig att komma med invändningar mot de föreslagna sanktionerna. Åtgärderna träder i kraft om ingen av rådets medlemmar, inklusive Nordkoreas allierade Kina, blockerar begäran.