Jennys ex lägger upp nakenbilder på henne

avLisa Röstlund

NYHETER

Kapade hennes konto – Facebook svarar inte på mejl

Foto: lina boström einarsson

Jenny, 24, separerade från pappan till sin son.

Då kapade exet hennes Facebookkonto och lade upp nakenbilder på henne.

– Det är vedervärdigt, säger Jenny till Aftonbladet.

Jenny, som inte vill uppge sitt efternamn, bor utanför Stockholm och har en sex månader gammal son. Nyligen separerade hon från sonens pappa, som sedan dess har hotat henne.

Ringde och hotade

I går kapade han hennes Facebookkonto, skrev förnedrande uppdateringar – och lade ut nakenbilder på henne.
– Han ringde strax efter att han lagt upp bilderna och hotade mig.
Jenny polisanmälde expojkvännen för dataintrång och kränkning.

– Men polisen säger att de inte kan göra något.

Under ett dygn har Jenny försökt stoppa kapningen, och hon och hennes vänner har anmält bilderna och mejlat Facebook.

– Det känns fruktansvärt kränkande. Och det blir självklart pinsamt. Alla människor har väl sett en naken tjej, en naken kropp, men det är ju det mest privata man har. Att ofrivilligt tvingas dela med sig till släktingar, kollegor, alla man känner, det är sådant man inte tror ska hända.

"Kan förstöra folks liv"

I eftermiddags hade bilderna tagits bort, men de fejkade uppdateringarna ligger kvar.

– Och jag har fortfarande inte någon åtkomst till kontot, så han kan fortfarande lägga upp saker, säger Jenny och fortsätter:

– Det är vedervärdigt. För det första tycker jag det är konstigt att de inte har någon chatsupport eller något där man kan få direkt kontakt med dem. Det tog 1,5 timme för oss att hitta en mejladress. Sedan har det bara kommit ett automatiskt mejlsvar där de står att de tagit emot mitt mejl.

– Det är nakenbilder, och i min ålder förstår ju folk att det här är någon annan som vill skada mig. Folk glömmer bort det om en månad, men det kunde varit värre. Om en 14-åring är med om samma sak och blir retad i skolan kan det vara förödande. Sådant här kan förstöra människors liv.

Facebook: Kan ta mer än ett dygn

Aftonbladet når Facebooks presstalesperson i Norden Jan Fredriksson.

– Hon har gjort helt rätt. Det är bra att hon även fått hjälp av vänner. De som hanterar sådan här ärenden sitter i Dublin. Man kan anmäla det via funktioner som finns på Facebook.com. Så fort de bara hinner åtgärdar de, utifrån vad som hänt. Det kan ibland ta mer än ett dygn, beroende på hur många anmälningar som kommit in.

Det är svårt att hitta var man ska höra av sig. Varför är det så?

– Vi försöker göra det så enkelt som möjligt. I dagsläget går det att anmäla varje foto och uppdatering i en rullgardin bredvid. Mejlkonversationen sker via sajten. Det finns ingen mejladress till sajten. Tanken är att det ska vara väldigt enkelt att hitta. Om man ändå tycker det är svårt är det ett bra tips att gå in på "konto" och "hjälpcenter" där man kan leta efter underrubriker och sökord om Facebooks regler och hur man anmäler det, säger Jan Fredriksson.