Nyheter

Kraft krossade tyska kristdemokrater

Av: 

Pontus Ahlkvist

NYHETER

Kraftig tillbakagång för kristdemokraterna i delstaten Nordrhein-Westfalen

Hannelore Kraft.

Foto: afp

Idag gick 18 miljoner tyskar till valurnorna för delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen.

Socialdemokraten Hannelore Kraft ser ut att bli valets stora vinnare, medan Angela Merkels parti CDU backar kraftigt i delstaten.

Tysklands socialdemokrater SPD vädrar morgonluft.

I dagens val i landets största delstat Nordrhein-Westfalen väntas partiet få 39 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningar.

Backar nio procent

Ihop med De grönas förväntade 12 procent är det upplagt för en fortsatt rödgrön koalition.

– Socialdemokraterna är starka och valresultatet visar att vi nu har goda förutsättningar för ett fortsatt rödgrönt samarbete, säger presstalesmannen Christian Obrok på SPD i Nordrhein-Westfalen.

Samtidigt går Angela Merkels parti CDU kraftigt tillbaka – av allt att döma får de bara 26 procent av rösterna, jämfört med förra valets 35 procent.

Den stora vinnaren är Hannelore Kraft, ledare för SPD i Nordrhein-Westfalen.

– Vilken underbar kväll. Det är en så fantastisk känsla att gå framåt för första gången på tolv år. Vi har gjort det rätta, vi har satt människorna i centrum, uttalar hon sig i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Valen till tyska parlamentet hålls under 2013.

”Väldigt glad”

Resultaten från delstatsvalen ses som en avspegling av det allmänna opinionsläget och en viktig markör inför parlamentsvalet.

Urban Ahlin (S) är glad för sina tyska partikollegors skull.

– Högerpartier har styrt Europa i ganska många år och nu känner människor att det behövs något nytt. Jag är naturligtvis väldigt glad att socialdemokraterna går framåt i både Tyskland och Frankrike.

Han har dock inga större förväntningar på att opinionen i Europa ska slå över på svenskarna.

– Man ska vara på det klara med att påverkansgraden på den svenska politiken är måttlig, så vi drar inga stora växlar på det här för egen räkning. Men det är klart att vi blir glada när det går bra för våra partikamrater.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: